‘Waterstofeconomie is nu al mogelijk’

Een waterstofeconomie, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen, is nu al mogelijk volgens wetenschapper Ibrahim Khamis.

“De lang gezochte techniek hiervoor is al decennia lang beschikbaar en de productie zou dit decennium nog kunnen beginnen,” vertelde hij tijdens een bijeenkomst van de American Chemcial Society (ACS). Volgens Khamis kan de warmte van bestaande kerncentrales worden gebruikt in de economische productie van waterstof en in de toekomst met op maat gebouwde centrales.

Elektrolyse
Op dit moment wordt waterstof nog geproduceerd uit aardgas of steenkool, dit resulteert in de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide. Elektrolyse, waarbij met elektriciteit H2O-moleculen gesplitst worden in waterstof en zuurstof, is veel schoner. Daarnaast kan elektrolyse veel goedkoper en efficiënter werken als water eerst wordt verhit zodat er stoom ontstaat.

WIST U DAT…

…trillingen van wegverkeer ook energie op kunnen leveren?

Kerncentrales
Volgens Khamis zouden wetenschappers en economen van het International Atomic Energy Agency (IAEA) intensief bezig zijn om te bepalen hoe de 435 huidige kerncentrales en toekomstige kernreactoren ingezet kunnen worden voor de productie van waterstof. Omdat kerncentrales veel warmte produceren, zijn zij ideaal voor de productie ervan. Met behulp van die warmte, kan water in stoom worden omgezet en elektriciteit kan diezelfde stoom afbreken in waterstof en zuurstof. De huidige kerncentrales kunnen nog gebruik maken van elektrolyse bij een lage temperatuur. Tijdens de daluren van de centrale wordt waterstof gemaakt. Er wordt dan gebruik gemaakt van de lage elektriciteitsprijzen. Toekomstige installaties, die speciaal worden ontworpen voor de productie van waterstof, zouden gebruik gaan maken van een elektrolyse bij een hogere temperatuur. Dat is een stuk efficiënter. Of de productie van waterstof wordt gekoppeld aan thermochemische processen. Maar daar wordt voorlopig nog veel onderzoek naar gedaan.

Khamis liet tijdens de bijeenkomsten weten dat hij al heeft opgemerkt dat sommige landen de bouw van een nieuwe kerncentrale waarin elektrolyse met hoge temperatuur mogelijk is, overwegen. Hiermee zouden zij waterstof op grote schaal kunnen produceren. Het zou het begin kunnen zijn van een op waterstof gebaseerde economie.

Bronmateriaal

"Nuclear power plants can produce hydrogen to fuel the 'hydrogen economy'" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door digit-al (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd