Waterspin kan dag onder water blijven

De waterspin bouwt een web om zich heen, vult het met zuurstof en kan zo maar liefst een hele dag onder water blijven, zo blijkt.

De spin leeft in kleine wateren in Europa en het noorden van Azië. Het was reeds bekend dat een soort bel – ondersteund door het web van de spin – deze in staat stelt om onder water adem te halen. Maar op een gegeven moment is zo’n web leeg. En wat dan?

WIST U DAT…

…een spin helemaal geen acht poten nodig heeft? Waarschijnlijk heeft hij enkele reservepoten!

Experiment
Wetenschappers rekenden uit dat de spin zeker elke twintig tot veertig minuten boven water moet komen om de bel weer te vullen. Onderzoeker Roger Seymour en zijn collega’s wilden wel eens weten hoelang de spin werkelijk onder water kan blijven en namen de proef op de som.

Zuurstof
Ze zetten een aantal spinnen in het water en maten zowel het zuurstofniveau in de bel van de spinnen als in het omringende water. Tot hun verbazing bleek er tussen de bel en het omringende water een uitwisseling van gassen plaats te vinden. “Als de spin zuurstof consumeert vanuit de lucht in de bel dan wordt de concentratie zuurstof in de bel lager,” legt Seymour uit. “De hoeveelheid zuurstof kan onder het niveau van opgelost zuurstof in het omringende water komen en als dat gebeurt kan zuurstof vanuit het water in de bel worden gedreven. De koolstofdioxide die de spin produceert, veroorzaakt geen problemen, omdat het snel in het water oplost.”

Stikstof
De bel van de spin is vergelijkbaar met een kieuw: zuurstof wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt afgegeven. In theorie zou de spin dus altijd onder water moeten kunnen blijven. Maar dat is niet helemaal het geval. Er zijn namelijk ook wel enkele verschillen tussen de kieuwen en de bel van de spin. Want de spin haalt natuurlijk niet alleen zuurstof naar binnen. Er komen al snel ook andere gassen binnen die niet verbruikt worden. Deze bouwen zich op in de bel en daardoor kan de bel knappen. Een voorbeeld van zo’n overbodige stof is stikstof.

Maar de opbouw van stikstof gaat gelukkig voor de spinnen heel langzaam. Het duurt een dag voordat de bel te vol raakt. De spin is dus zeker in staat om een dag onder water te blijven. En dat doet het beestje goed. Want hoe vaker deze naar boven moet, hoe vaker deze kwetsbaar is en hoe minder tijd er overblijft om voedsel te verzamelen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Norbert Schuller Baupi (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd