Waterglijbaan met looping: hoe werkt het?

Achtbanen met loopings zijn aanwezig in ieder attractiepark. Waterparken met glijbanen waarin bezoekers een looping maken, komen minder vaak voor. Deze zomer opent in Noah’s Ark Water Park in de Verenigde Staten een Amerikaanse waterglijbaan met een looping. Hoe werkt dit precies?

Een glijder kan pas in de waterglijbaan als het trapdeurtje opent. Dit gebeurt pas wanneer er genoeg water in de glijbaan is en als de vorige glijder de glijbaan heeft verlaten.

Een stijle daling zorgt ervoor dat glijders een snelheid bereiken van 50 kilometer per uur. Genoeg snelheid om de looping te passeren. Wie niet genoeg snelheid heeft haalt de looping niet en zal terugglijden. Deze ongelukkigen kunnen via een noodluik de glijbaan verlaten. De kans dat een glijder de looping niet haalt is één procent.

Omdat de looping niet helemaal vertikaal is, zal een glijder nooit van het plafond naar beneden vallen. De snelste glijders glijden hoog langs de rechterwand van de glijbaan.

De waterglijbaan in Noah’s Ark Water Park is niet de eerste waterglijbaan in de Verenigde Staten ooit. In de jaren ’80 van de vorige eeuw opende in Action Park een waterglijbaan met een looping. Deze attractie werd snel gesloten in verband met de veiligheid. Crashdummy’s kwamen niet veilig uit de attractie, kinderen liepen bloedneuzen en rugschade op, en er zat ooit zelfs een glijder vast in de looping.

Hieronder een bovenaanzicht van de glijbaan in Noah’s Ark Water Park.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd