Wat zijn deze gigantische vingerafdrukken op Pluto?

pluto-charon

New Horizons heeft nieuwe kleurenfoto’s van Pluto gemaakt. Op deze foto’s zijn vier vlekken naast elkaar zichtbaar, alsof iemand de dwergplaneet met zijn vingers heeft aangeraakt. Maar vergis je niet: iedere vlek heeft een diameter van 480 kilometer. Nederland, België en Luxemburg passen qua oppervlak met gemak in iedere vlek.

Wetenschappers weten nog niet wat deze donkere vlekken zijn. Dit mysterie zal de komende weken ontrafeld worden, nu de New Horizons-ruimtesonde Pluto nadert. “Het is een echte puzzel”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. “We kunnen niet wachten om het te weten te komen.”

Opvallend is dat Pluto een andere kleur heeft dan zijn grootste maan: Charon. Pluto oogt bruiner en lichter dan Charon.

pluto-charon-3

Wolken
Als Pluto wolken heeft, dan kan New Horizons die spotten. “We gebruiken verschillende technieken om wolken op onze foto’s te ontdekken”, vertelt wetenschapper Kelsi Singer van het Southwest Research Institute. “Als we wolken vinden, dan kunnen we de windrichting en -snelheid meten.”

Nieuwe ruwe foto’s
Naar verwachting zullen later vandaag de nieuwste ruwe foto’s van Pluto en Charon worden gepresenteerd op deze website. Wij kunnen niet wachten, want mogelijk zijn er weer veel meer details zichtbaar op het oppervlak van de dwergplaneet. Hieronder zie je de meest recente foto van het duo, gemaakt op 1 juli. De poolkap op Pluto is duidelijk zichtbaar.

pluto-charon2

New Horizons
Op dit moment is de New Horizons-ruimtesonde minder dan vijftien miljoen kilometer van Pluto verwijderd. Op 14 juli scheert de sonde langs de dwergplaneet en zijn manen. De komende weken besteedt Scientias.nl iedere werkdag aandacht aan misschien wel de meest spectaculaire scheervlucht van deze eeuw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd