Wat voor geluid maakte een dinosaurus?

  dinosmallesnuit

  Hoe klonk de brul van een dino? Niemand weet het. De geluiden die dinosauriërs maken in films als Jurassic Park en Jurassic World komen uit de hoge hoed van de filmmakers. Overigens durven wetenschappers wel een voorspelling te doen over het geluid van dino’s.

  “Het is niet makkelijk om onderzoek doen naar het geluid van dino’s”, vertelt onderzoeker Lindsey Zanno van de staatsuniversiteit van North Carolina in een gesprek met LiveScience. “De stem van gewervelde dieren wordt bepaald door zacht weefsel. Zo gebruiken wij mensen onze stembanden (zacht weefsel, red.) om te praten. Helaas vinden we zelden zacht weefsel, omdat dit weefsel snel vergaat.”

  Het geluid dat moderne afstammelingen van dinosaurussen produceren, zoals vogels en krokodillen, is niet met elkaar te vergelijken. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen dinosauriërs, waardoor iedere dino een ander geluid maakte.

  De parasaurolophus
  De parasaurolophus
  Parasaurolophus
  Maar hoe klonken dino’s? Paleontoloog Terry Gates en zijn collega’s vermoeden dat het geluid van een parasaurolophus in de buurt kwam van het geluid van een trombone. “De parasaurolophus had een lange gekromde kam, die bij zijn neus begon – over zijn hoofd ging – en bij zijn neus eindigde”, zegt Gates. “Dit betekent dat luchtmoleculen door een buis van twee meter moesten reizen.”

  Speculatief
  Van andere dinosauriërs is het onbekend hoe ze klonken. “Het onderzoek naar het geluid van dino’s is speculatief”, vindt paleontoloog Mark Norell van het Amerikaanse Natuurhistorisch Museum in New York. “Er is geen direct bewijs over hoe het zachte weefsel functioneerde. We kunnen dus niets met zekerheid zeggen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd