Wat te doen bij regen? Rennen of wandelen?

Het is zeker in ons natte kikkerlandje een veelgestelde vraag. Kunt u tijdens een regenbui beter rennen of lopen? Een fysicus zocht het uit en het antwoord blijkt niet zo simpel als gedacht…

Stel: u loopt over straat als opeens een enorme regenbui losbarst. U kunt dan gaan rennen, maar is het niet zo dat u door uw verhoogde snelheid nog meer regen vangt? U kunt ook blijven lopen, maar dan duurt het langer voor u thuis bent en vangt u daardoor dan niet meer regen?

Meerdere antwoorden
De vraag is al door heel wat hoofden heen geschoten, wanneer er onverwachts weer eens een flinke bui losbarstte. Maar hoe zit het nu echt? Onderzoeker Franco Bocci gaat in het blad European Journal of Physics op zoek naar een antwoord. En al snel moet hij concluderen dat deze vraag niet één, maar meerdere antwoorden heeft.

WIST U DAT…

…regen een vleesetende plant in een katapult kan veranderen?

Factoren
Bocci toont aan dat verschillende factoren invloed uitoefenen op dit vraagstuk. Het antwoord op de vraag – lopen of rennen? – is mede afhankelijk van de grootte van de regendruppels, de verhouding tussen uw lengte en breedte en de windrichting. Bocci moet concluderen dat het dan ook niet mogelijk is om een eenduidig antwoord op die vraag te vinden. Het antwoord is elke keer weer anders, omdat het van heel veel verschillende factoren afhankelijk is.

Om in uw situatie een sluitend antwoord op het vraagstuk te vinden, zou u er eens goed voor moeten gaan zitten om de verschillende factoren op een rijtje te zetten en te berekenen wat deze voor uw situatie betekenen. Maar laten we eerlijk zijn: van zo’n berekening in de regen wordt u pas werkelijk nat. Gelukkig durft Bocci ondanks dat er geen universeel antwoord op het vraagstuk is, ons nog wel een advies mee te geven. Over het algemeen is het beter om hard te rennen, zo vertelt hij aan de BBC. “Zo hard als je kan.” Tenzij u heel dun bent. Dan is de hoogste snelheid die u halen kunt, niet afdoende. In dat geval is er een andere optimale snelheid, die ook weer van verschillende factoren afhankelijk is.

Bronmateriaal

"Whether or not to run in the rain" - Iopscience.iop.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kara (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd