Wat te doen als de zombies komen? Wetenschappers helpen!

zombie

Wat te doen als de zombies komen? Wetenschappers van Cornell University helpen je aan een antwoord. Met behulp van modellen stellen ze vast waar je je het best verstoppen kan.

Als de zombies komen, kun je maar beter maken dat je wegkomt. Want zombies zijn maar op één ding uit: je hersenen. Maar waar moet je naartoe? Een afgelegen plek, zo adviseren wetenschappers. Ze baseren zich op modellen die normaliter gebruikt kunnen worden om het verloop van ziekten of de interactie tussen elementen in kaart te brengen.

Verenigde Staten
De onderzoekers stelden met hun modellen vast hoe een zombie-uitbraak in de Verenigde Staten zou verlopen. “In feite zijn de simulaties te vergelijken met het modelleren van chemische reacties tussen verschillende elementen,” legt onderzoeker Alex Alemi uit. In dit geval zijn er verschillende stadia waarin een mens kan verkeren, onder meer: geïnfecteerd, een zombie of een dode zombie. “En dat met ongeveer 300 miljoen mensen.”

WIST JE DAT…

Realistisch
Uit de modellen blijkt onder meer dat een zombie-uitbraak heel anders verloopt dan boeken en films je willen doen geloven. “Als er een zombie-uitbraak is, wordt meestal aangenomen dat deze alle gebieden tegelijkertijd aantast en dat je enkele maanden na de uitbraak op verschillende plekken kleine groepjes overlevenden hebt. Maar in onze poging om zombies wat realistischer te modelleren, lijkt het zo niet te gaan.” Steden zouden weliswaar snel aan de zombies ten prooi vallen, maar het zou weken duren voor de zombies ook de minder dichtbevolkte gebieden in hun macht hebben. En het duurt zelfs maanden voor ze het noordelijke bergachtige gebied weten te bereiken. “Zodra de zombies in schaarsbevolkte gebieden arriveren, verloopt de hele uitbraak trager: er zijn minder mensen om te bijten, dus worden er in een veel langzamer tempo zombies gecreëerd.”

Naar de Rocky Mountains
Dus wat kun je het beste doen als de zombies komen? Vluchten naar een dunbevolkt, onherbergzaam gebied. Mocht je op dat moment toevallig in de VS zijn, dan adviseren de onderzoekers je om naar de Rocky Mountains te vluchten.

Heel handig om te weten als zombies daadwerkelijk komen. Maar wat hebben we tot die tijd aan dit onderzoek? De onderzoekers willen met hun studie op een laagdrempelige wijze aandacht vragen voor een veelgebruikt gereedschap binnen de wetenschap: het model. Door ‘harde wetenschap’ los te laten op leuke onderwerpen, hopen ze een breed publiek te bereiken. “Veel modern onderzoek kan mensen ontmoedigen om het te volgen, omdat de technieken gecompliceerd zijn en de systemen of modellen die bestudeerd worden geen sterk verband houden met alledaagse ervaringen,” stelt Alemi. “Zombies behoren ook niet tot de alledaagse ervaringen, maar de meeste mensen hebben er wel een beeld bij.” Alemi en zijn collega’s presenteren hun studie later deze week tijdens de American Physical Society March Meeting.

Bronmateriaal

"Zombie outbreak? Statistical mechanics reveal the ideal hideout" - APS (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd