Wat maakt videospelletjes leuk?

Wereldwijd spelen miljoenen mensen ze. Maar wat is er nu zo aantrekkelijk aan? Onderzoekers zochten het uit.

Dat veel mensen videospelletjes spelen, is niets nieuws. Uit eerdere studies bleek al dat alle mensen op aarde wekelijks drie miljard uur besteden aan het spelen van de meest uiteenlopende games. Over de gevolgen daarvan is ook al heel veel geschreven.

Drijfveer
Maar wat de drijfveer is om te spelen? Dat was lang onduidelijk. Wetenschappers van de universiteit van Essex denken het echter nu te weten. Veel mensen vinden videospelletjes leuk, omdat het ze de kans geeft om in de huid te kruipen van iemand die ze wel zouden willen zijn.

WIST U DAT…

Rol
De onderzoekers concluderen dat spelletjes mensen de gelegenheid biedt om in de huid van verschillende personages te kruipen en zo een personage te vinden dat ze graag zouden willen zijn. “Een spel is leuker als je de mogelijkheid krijgt om te acteren en je ideale zelf te zijn,” legt onderzoeker Andy Prybylski uit. “Wat videospelletjes zo aantrekkelijk en leuk maakt, is dat ze mensen de kans bieden om na te denken over een rol die zij idealiter op zich zouden willen nemen en de kans bieden om dat te doen.”

De onderzoekers ontdekten dat mensen die in een spel een nieuwe identiteit konden aannemen, zich beter voelden en minder negatief waren over zichzelf. En hoe minder overlap er was tussen de speler en het personage des te beter de speler zich voelde. “Het toont aan dat mensen niet van zichzelf weglopen, maar naar hun idealen rennen.”

Bronmateriaal

"Getting to the heart of the appeal of video games" - Eurekalert.org
De afbeelding hierboven is gemaakt door Sheepie Meili (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd