Wat maakt een mannelijke kalkoen sexy? Zijn genexpressie!

kalkoen

Waarom is de één aantrekkelijker dan de ander? Wetenschappers bestudeerden kalkoenen en komen nu met een antwoord op die vraag. Verrassend genoeg hangt aantrekkelijkheid niet af van welke genen kalkoenen hebben, maar hoe de kalkoenen hun genen gebruiken.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze wilde kalkoenen bestudeerden. Ze achterhaalden hoe aantrekkelijk verschillende mannetjes in de ogen van de vrouwtjes waren. Ze richtten zich daarbij op mannelijke kalkoenen die broers van elkaar waren. Deze kalkoenen deelden het grootste deel van hun genen en toch werd de één als aantrekkelijker gezien dan de ander.

Sexy of niet?

Mannelijke wilde kalkoenen zijn er in twee varianten: ondergeschikt en dominant. Dominante mannetjes hebben eigenschappen die vrouwtjes aantrekkelijk vinden. Of een kalkoen dominant of ondergeschikt wordt, wordt tijdens gevechten beslist. Broers gaan de strijd met elkaar aan en de winnaar wordt het dominante mannetje. De verliezer is aan hem ondergeschikt en assisteert de winnaar bij het paren, maar paart zelf niet.

Genexpressie
Het onderzoek wijst erop dat dat te verklaren valt door hoe die mannetjes hun genen gebruiken. De dominante mannetjes bleken in vergelijking met hun ondergeschikte broers een hogere genexpressie te hebben als het ging om genen die voornamelijk bij mannetjes voorkomen en een lagere genexpressie als het ging om genen die voornamelijk in vrouwtjes voorkomen. “We tonen hier aan dat mannelijke schoonheid het resultaat is van hoe je je genen gebruikt en dus niet zozeer verschillen in de genen zelf,” concludeert onderzoeker Judith Mank.

De dames
De onderzoekers vermoeden dat dezelfde resultaten voor vrouwtjes gelden, zo schrijven ze in het blad PLoS Genetics. “Wij verwachten een vergelijkbaar effect onder vrouwtjes te vinden, namelijk dat aantrekkelijkere vrouwtjes een hogere genexpressie hebben als het gaat om genen die voornamelijk onder vrouwtjes voorkomen en een lagere genexpressie als het gaat om genen die voornamelijk onder mannetjes voorkomen.”

Grote vraag is natuurlijk in hoeverre de resultaten door te trekken zijn naar ons mensen. De onderzoekers wijzen erop dat ook onder mensen de één aantrekkelijker is dan de ander. Maar of de genexpressie ook daar doorslaggevend is, zal uit nader onderzoek moeten blijken.

Bronmateriaal

"The secret of male beauty (in turkeys)" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alan Vernon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd