Wat je eet lijkt van invloed te zijn op hoe je slaapt

Een kleinschalig onderzoek suggereert dat je minder diep slaapt als je veel verzadigde vetten en suiker nuttigt.

Wetenschappers van de American Academy of Sleep Medicine trekken die conclusie nadat ze het eet- en slaapgedrag van 26 mensen bestudeerden. Het ging om 13 mannen en 13 vrouwen met een normaal gewicht, die gemiddeld 35 jaar oud waren. De proefpersonen brachten vijf nachten door in het ‘slaaplaboratorium’. In dat laboratorium gingen ze om 22.00 uur naar bed en stonden ze de volgende ochtend om 7.00 uur op. Gemiddeld sliepen ze 7 uur en 35 minuten. De eerste drie dagen van het onderzoek aten de proefpersonen gebalanceerde maaltijden, samengesteld door een diëtist. De vierde dag mochten de proefpersonen zelf bepalen wat ze aten.

Sneller in slaap
Het onderzoek suggereert voorzichtig dat de kwaliteit van het dieet van invloed is op de kwaliteit van de slaap. Wanneer de proefpersonen een gebalanceerd dieet – met minder verzadigde vetten en meer eiwitten dan de maaltijden die proefpersonen zelf samenstelden – volgden, vielen ze bijvoorbeeld sneller in slaap. Gemiddeld vielen de proefpersonen op dagen dat ze een door een diëtist vastgesteld dieet volgden na zeventien minuten in slaap. Wanneer ze zelf bepaalden wat ze aten – en dus meer verzadigde vetten en suikers nuttigden – duurde dat 29 minuten.

Lekker, maar misschien niet zo goed voor je nachtrust.
Lekker, maar misschien niet zo goed voor je nachtrust.

Dieper slapen
Ook bleken mensen die een vezelrijk dieet volgden dieper te slapen. Terwijl mensen die veel verzadigde vetten nuttigden juist minder tijd in diepe slaap doorbrachten. Het nuttigen van veel suikers zorgde er weer voor dat mensen vaker wakker werden.

Snel effect
Wat vooral opvallend is, is dat één dag wat meer vet en minder vezels nuttigen direct al effect kan hebben op de kwaliteit van de slaap, zo stellen de onderzoekers. Zelfs als proefpersonen in de drie dagen ervoor heel gezond gegeten hadden.

“De ontdekking dat dieet van invloed is op slaap heeft enorme implicaties,” stelt onderzoeker Marie-Pierre St-Onge. “Aangezien steeds vaker erkend wordt dat slaap een rol speelt in de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.” Mogelijk kunnen mensen die slaapproblemen hebben die problemen aanpakken door hun dieet onder de loep te nemen. Maar eerst moet er meer onderzoek gedaan worden naar het verband tussen dieet en slaap.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd