Wat is het intelligentste gebouw ter wereld?

Intelligentie hebben gebouwen niet. Het zijn immers geen levende wezens. Wel zijn sommige gebouwen ‘slimmer’ dan andere gebouwen, omdat ze – dankzij ingebouwde software – precies weten wat er in het gebouw gebeurt. Het intelligentste gebouw is Sustainability Base. Eind dit jaar is dit Amerikaanse overheidsgebouw voltooid.

De systemen in het gebouw zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor het internationale ruimtestation en de Mars Exploration Rover-missie. Net als het internationale ruimtestation weet Sustainability Base meer over het gebouw dan haar toekomstige werknemers. Zo weet het ruimtestation de exacte temperatuur, wat het energieverbruik is, hoeveelheid water er nog is en welke lampen er aan staan. Een voorbeeld: het internationale ruimtestation verzamelt zonne-energie met haar zonnepanelen. Wanneer het zonlicht niet dierct op de panelen schijnt, wordt er dus minder energie opgewekt. De software zorgt er dan automatisch voor dat niet-belangrijke systemen uitschakelen of dat het licht op bepaalde plekken dooft.


Heb jij een leuke wetenschappelijke vraag? Mail deze dan naar info@scientias.nl! Wie weet staat jouw vraag in de volgende Re:Question!

In Sustainability Base gebeurt ongeveer hetzelfde. Zo kan de software precies voorspellen hoeveel energie het nodig heeft. Het gebouw kan het weer net zo goed voorspellen als meteorologen, aangezien de software weerinformatie van internet binnenkrijgt. Ook weet het gebouw wanneer en waar er een vergadering plaatsvindt. Als het een warme dag is, zorgt de software ervoor dat de vergaderzaal net voor het begin even gekoeld wordt. Wanneer de vergaderzaal niet wordt gebruikt, gaan automatisch de lichten uit en daalt (of bij warm weer: stijgt) de temperatuur.

Daarnaast optimaliseert het gebouw het verbruik van energie. In plaats van willekeurig energie overal naar toe te loodsen, maakt de software een ideaal programma om het energieverbruik terug te dringen. De rovers op Mars doen dit ook. Zij kijken aan het begin van de dag wat ze kunnen doen met de energie die ze hebben.

Sustainability Base krijgt zonnepanelen om zonne-energie op te wekken, gebruikt regenwater voor irrigatie en hergebruikt grijs water om toiletten mee door te spoelen. Daarnaast bevat het gebouw veel ramen om gebruik te maken van natuurlijk licht. En ‘s avonds? Dan gaat de LED-verlichting aan.

Sustainability Base is eind dit jaar klaar. Begin 2011 kunnen de eerste werknemers aan de slag in het overheidsgebouw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd