Ondanks de algemene overtuiging dat glas de meest duurzame keuze is, blijkt uit een studie dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is.
Welke verpakking zou je kiezen als de meest duurzame optie voor een pak sinaasappelsap: aluminium/blik van gerecycled materiaal, karton dat biologisch afbreekbaar is, glas dat 100 procent recyclebaar is, of biologisch afbreekbaar plastic? Als je net zo denkt als de Amerikaanse consumenten die door voedingswetenschappers zijn ondervraagd, zou je glas kiezen. Maar dan zou je het toch echt bij het verkeerde eind hebben.
Rangschikken
Toen consumenten werd gevraagd de verpakkingsopties te rangschikken van meest naar minst duurzaam, gaven ze over het algemeen de volgorde: glas, karton, aluminium en plastic. “Glas werd als duurzaamste beschouwd,” vertelt onderzoeker Nomzamo Dlamini. “Maar het feit is dat glas juist een van de minst duurzame keuzes is als je naar de volledige levenscyclus van de verpakking kijkt.”
Duurzaamheid
Hoewel de duurzaamheid van een voedselverpakking afhankelijk is van verschillende factoren zoals het type product, de grootte en het gewicht, blijkt dat karton de meest duurzame keuze is. Daarna volgen plastic, blik, en tenslotte glas. Dit kwam zelfs als een verrassing voor Dlamini. “Ik was verrast om te ontdekken hoeveel meer energie het kost om glas te produceren en te recyclen in vergelijking met plastic,” zegt ze.
Plastic
Plastic heeft een kleinere impact tijdens de productie en aan het einde van zijn levensduur dan glas, zo stelt de studie. Plastic is lichter en vereist daardoor minder energie voor transport. Bovendien vergt het ‘aseptische verzegelingsproces’ van plastic verpakkingen met stoom minder energie dan het ‘retortsysteem’ dat voor glas wordt gebruikt.
Duurzamere keuzes
Kortom, het onderzoek toont aan dat de totale milieueffecten van glas — inclusief productie en recycling — aanzienlijk hoger zijn dan die van andere materialen zoals plastic en karton. Maar dat is iets waar consumenten dus nog niet goed van op de hoogte zijn. De enquête was dan ook bedoeld om de voedselindustrie te helpen begrijpen hoe consumenten duurzame verpakkingen beoordelen en hen te informeren over hoe ze duurzamere keuzes kunnen maken.
Vragenlijst
“We hebben een vragenlijst ontwikkeld die een echte situatie nabootst, waarbij je verschillende opties moet vergelijken en een beslissing moet nemen,” legt Dlamini uit. “We wilden begrijpen wat echt belangrijk is voor mensen. Het doel van de studie was om te ontdekken wat mensen denken en wat hun keuzes beïnvloedt.” De onderzoekers ontdekten dat hoewel veel consumenten aangaven duurzame verpakkingen te willen kopen, de belangrijkste drijfveer uiteindelijk de prijs was – vooral de laagste prijs. Dit werd gevolgd door het type verpakking, de productclaims en de claims over de verpakking. De beste sinaasappelsapoptie, volgens de 847 volwassenen die de online enquête hebben ingevuld, was een verpakking van 355 milliliter die 1,10 dollar kostte, in glas zat, lokaal werd geproduceerd en als 100 procent recyclebaar was gemarkeerd.
Boodschap
De boodschap aan de voedselindustrie is dat consumenten bereid zijn om duurzame verpakkingen te kiezen, mits de prijs klopt. “Duurzame verpakkingen moeten duidelijk worden aangeduid, goed functioneren en betaalbaar zijn om consumenten te motiveren ze te kiezen,” aldus het artikel.
Sta je straks dus weer in de supermarkt, dan weet je nu in ieder geval wat het duurzaamste verpakkingsmateriaal is. Maar bedenk je ook: hoewel duurzame verpakkingen belangrijk zijn, is er iets dat nóg belangrijker is. “De beste manier voor consumenten om bij te dragen aan duurzaamheid is door voedselverspilling te verminderen of te voorkomen,” zo besluiten de onderzoekers.
In Nederland verspilt iedere persoon thuis gemiddeld 33,4 kilo voedsel per jaar, zo meldt het Voedingscentrum. Vooral producten zoals brood, groenten, fruit, aardappelen en zuivel gooien we weg. Om voedselverspilling te verminderen, is het belangrijk om alleen te kopen wat je nodig hebt, precies de juiste hoeveelheid te koken en voedsel op de juiste plek en temperatuur te bewaren. Dit helpt niet alleen om je impact op het milieu te verkleinen, maar kan ook ongeveer 138 euro per persoon per jaar besparen.