Wat heeft de wetenschap in 2013 voor ons in petto?

vuurwerk

Een nieuw jaar is aangebroken en dus liggen er weer 365 dagen voor ons waarin mooie ontdekkingen, leuke uitvindingen en interessante wetenschappelijke onderzoeken kunnen worden gedaan. Wat mogen we dit jaar allemaal verwachten?

We moeten eerlijk zijn: we kunnen niet in de toekomst kijken. En dus is 2013 op dit punt voor ons nog een beetje koffiedik kijken. Maar: we durven wel voorzichtig een aantal voorspellingen te doen. Of ze allemaal uitkomen? Tja, een goede reden om Scientias.nl ook in 2013 goed in de gaten te houden!

Van alles te zien

Komend jaar is er ook weer genoeg te zien wanneer we naar de hemel turen. Jaarlijks terugkerende sterrenregens, natuurlijk. Maar misschien ook wel poollicht (in verband met het zonnemaximum) en in april zelfs een kleine maansverduistering.

Curiosity
Wij hebben toch wel heel erg hoge verwachtingen van NASA’s Marsrover. Het wagentje rijdt nog maar sinds augustus vorig jaar op de planeet rond en heeft toch al een aantal interessante ontdekkingen gedaan. Zo ontdekte Curiosity sporen van een stromende rivier op Mars en vond de rover sporen van organische stoffen, waarvan nu nog onduidelijk is of ze echt van Mars afkomstig zijn. In 2013 komen daar ongetwijfeld weer nieuwe, interessante ontdekkingen bij. Zo hopen wij stiekem toch wel dat de rover dit jaar ‘inheemse’ organische verbindingen gaat vinden.

Higgs
Ook verwachten we dit jaar zeker nieuws uit Zwitserland. Afgelopen jaar werd de toon al gezet toen onderzoekers bekend maakten een Higgs-achtig deeltje gevonden te hebben. Ergens in het voorjaar mogen we toch wel verwachten dat wetenschappers bekend maken dat het deeltje niet langer Higgs-achtig, maar echt Higgs is. Voor wie zich afvraagt waarom dat belangrijk is: lees er hier alles over!

Solar Impulse
Ook op een heel ander gebied worden trends voortgezet. Zo zullen heel wat wetenschappers en uitvinders zich komend jaar weer op de duurzame sector storten. Een mooi voorbeeld om de ontwikkelingen daar te illustreren, is Solar Impulse: een bemand vliegtuig dat op zonne-energie vliegt. Afgelopen jaar maakte het zijn allereerste intercontinentale vlucht en ook voor 2013 staan weer mijlpalen op het program. Zo is het de bedoeling dat het vliegtuig naar de VS gaat om daar van de west- naar de oostkust te vliegen. Het laat zien hoe mensen in deze sector hun grenzen blijven verleggen en vandaar dat we ook op het gebied van de duurzaamheid weer wel het één en ander denken te kunnen gaan melden.

Solar Impulse. Foto: © Solar Impulse | Jean Revillard.
Solar Impulse. Foto: © Solar Impulse | Jean Revillard.

Zonnemaximum
Naar verwachting bereikt de zon komend jaar het zogenoemde zonnemaximum. Dit is het punt in de elf jaar durende cyclus van de zon waarop deze het meest actief is. De afgelopen tijd hebben we al kunnen merken dat het zonnemaximum eraan zit te komen: zo produceerde de zon de laatste maanden met grote regelmaat zonnevlammen. Komend jaar mogen we nog meer activiteit verwachten: veel, flinke zonnestormen die soms (ook op lagere breedtes) voor mooi poollicht zullen zorgen. Maar de actieve zon kan ook voor veel problemen zorgen: zo kunnen de deeltjes in heftige gevallen satellieten en elektrische systemen beschadigen. Of we dergelijke toestanden komend jaar kunnen verwachten, is lastig te voorspellen.

Boren naar leven
Een onderzoek dat we als redactie ook gespannen in de gaten hielden, is de missie van Britse wetenschappers op Antarctica. Zij deden een poging om door zo’n drie kilometer ijs te boren, in de hoop het meer Ellsworth – dat mogelijk al honderdduizenden jaren door een dik pak ijs van de buitenwereld is afgesloten – te bereiken. De onderzoekers hoopten in het meertje leven te vinden. Dat zou een spectaculaire vondst zijn: in zo’n geval zou het leven blijkbaar op veel extremere plaatsen dan gedacht kunnen voortbestaan. Helaas is de missie op de valreep van 2012 per direct stilgelegd door tegenslagen. Maar hopelijk kunnen de Britten hun werk eind 2013 voortzetten en alsnog de hoge verwachtingen waarmaken.

Het is zomaar een greep uit de vele wetenschappelijke ontdekkingen die wij komend jaar verwachten. Er zal ongetwijfeld dit jaar veel meer te melden zijn: nieuwe diersoorten die zijn ontdekt, doorbraken in studies naar Alzheimer en kanker, telescopen die grootse ontdekkingen doen in de ruimte, robots die hun grenzen verleggen en archeologische vondsten die ons beeld van ons verleden op zijn kop zetten. Eén ding staat vast: als u ook dit jaar Scientias.nl weer op de voet volgt, hoeft u er niets van te missen!

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sj liew (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd