Wat ging de Chinese Muur eigenlijk vooraf?

Voor de Chinese Muur bestonden al barrières in de Euraziatische steppen, maar waar dienden deze voor? Wetenschappers hebben misschien het antwoord. 

De Chinese Muur is misschien wel een van de meest imposante verdedigingslinies in de geschiedenis van de mensheid. Met een strekking van 21.196 kilometer, inclusief de verdedigingsgroeven van 359 kilometer en de 2232 kilometer aan natuurlijke grenzen zoals rivieren, heuvels en bergen, moest de Chinese Muur het Chinees Keizerrijk beschermen tegen Mongolische legers. Maar lang voordat deze muur werd gebouwd, werden er andere monumentale muren gebouwd in de Euraziatische steppen – maar ze waren niet ontworpen om zich te verdedigen tegen Mongoolse legers.

Greppels
Uit recente opgravingen door archeologen van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem blijkt dat ze werden gebouwd om het mensen- en goederenverkeer goed te laten verlopen of om macht te demonstreren, net zoals grensmuren vandaag de dag. In tegenstelling tot de Grote Muur, bestonden de eerdere systemen uit een netwerk van greppels, muren en omheiningen die zich ongeveer 4000 kilometer uitstrekken over noordelijker gelegen gebieden in China, Mongolië en Rusland. Deze barrières werden in de  10e en 12e eeuw door verschillende dynastieën gebouwd, voornamelijk de Jin-dynastie (1115 tot 1234), die werd gesticht door Jurchen uit Siberië en het noordoosten van China, die voornamelijk veehouders waren.

Opgravingen
Gideon Shelach-Lavi en zijn collega’s hadden de barrieres al onderzocht met behulp van satellietfoto’s en drones, maar nu hebben ze ook echt opgravingen gedaan. Ze hebben inmiddels een sectie bestudeerd die 405 kilometer door het huidige Mongolië loopt. De structuren bestonden uit een greppel van ongeveer één meter diep en drie meter breed. Aan één zijde werd de uitgegraven aarde opgestapeld, waardoor een muur van samengeperste aarde ontstond die mogelijk tot twee meter hoog reikte.

Machtsvertoon
Hoewel geschiedkundigen altijd dachten dat deze structuren werden gebouwd om de legers van Genghis Khan te stoppen, suggereert Shelach-Lavi iets anders. Hij meent dat de greppels niet effectief waren als verdedigingslinie. Hij is er van overtuigd dat het meer een machtsvertoon was, alleen om te laten zien dat het gebied onder controle stond van de Jin-dynastie. De muur zou ook mensen door de poorten van de omheiningen hebben geleid, zodat de stroom van mensen, goederen en dieren in goede banen kon worden geleid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd