Wat een vrouw in een rood jurkje doet met je vrouw/vriendin

rood

Wanneer vrouwen een andere vrouw in rode kleding zien, ondernemen ze meer acties om hun partner tegen deze vrouw te beschermen. Ook zijn ze sterker geneigd zich negatief over die vrouw uit te laten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mannen vrouwen die in het rood gekleed gaan, aantrekkelijker vinden. Ook toonden experimenten aan dat serveersters die in rood gekleed gaan meer fooien krijgen en dat mannen meer geld besteden tijdens een date als de vrouw waarmee ze op date gaan rode kleding draagt. Kortom: rode kleding doet iets met mannen. En vrouwen lijken zich daar enigszins van bewust. Zo bleek uit weer een ander onderzoek dat vrouwen wanneer ze een afspraak hebben met een aantrekkelijke man, sterker dan wanneer ze met een onaantrekkelijke man of een vrouw afspreken geneigd zijn om een rood shirt aan te trekken. Maar hoe zien vrouwen andere vrouwen in rode kleding? Doet dat ook wat met ze? Een nieuw onderzoek toont aan van wel.

Experiment
Het onderzoek startte met een experiment waarbij de proefpersonen foto’s van vrouwen in het rood en in het wit te zien kregen. De proefpersonen moesten aangeven in hoeverre deze vrouwen volgens hen geïnteresseerd waren in seks. De proefpersonen dachten dat de vrouwen die in het rood gekleed gingen, meer interesse hadden in seks. Dat is in lijn met eerdere studies.

Beschermen
De onderzoekers keken vervolgens of vrouwen sterker geneigd waren om hun partner te beschermen tegen een andere vrouw wanneer die vrouw iets roods droeg. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Vrouwen deden meer moeite om een ontmoeting tussen hun man en een vrouw te voorkomen, wanneer die vrouw in het rood gekleed ging. Droeg de vrouw een andere kleur kleding (bijvoorbeeld groen) dan waren vrouwen sterker geneigd om vragen als “Hoe waarschijnlijk is het dat je deze vrouw aan je vriendje voorstelt” en “Hoe waarschijnlijk is het dat je je vriendje enige tijd alleen met deze persoon door laat brengen” iets positiever te beantwoorden.

Negatieve opmerkingen
Tijdens andere experimenten keken de onderzoekers of vrouwen sterker geneigd waren om zich negatief over een andere vrouw uit te laten als die vrouw in het rood gekleed ging. De onderzoekers maakten daarbij onderscheid tussen negatieve opmerkingen over de betrouwbaarheid van de vrouw in het rood (“Ik denk dat die vrouw vreemdgaat”) en opmerkingen over haar financiële status (“Ik denk dat die vrouw geen geld heeft”). Uit het onderzoek bleek dat vrouwen sterker geneigd waren om negatieve opmerkingen te maken over de betrouwbaarheid van een vrouw – en niet over haar financiële status – wanneer die vrouw in het rood gekleed ging.

Het volledige onderzoek naar het effect dat rode kleding op vrouwen heeft, is terug te vinden in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Bronmateriaal

"Do women perceive other women in red as more sexually receptive?" - SPSP.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door african_fi (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd