Wat doet deze grijze walvis in de Middellandse zee?

Grijze walvissen leven alleen in de Grote Oceaan. Wat doet dit dier dan voor de kust van Israël in de Middellandse Zee? Sinds de achttiende eeuw leven er geen grijze walvissen meer in de Atlantische Oceaan en ook niet in de Middellandse Zee. Dit is dus een groot mysterie voor biologen.

Wetenschappers beweren dat het mannelijke exemplaar ten tijde van de observatie geen last had van ziekteverschijnselen. Zo dook het dier regelmatig een paar minuten onder water en liet het regelmatig zijn staartvin zien.

De onderzoekers volgden het dier twee uur, terwijl de walvis richting het zuiden zwom. Eerst dachten de wetenschappers dat het om een potvis ging. Dit vonden zij al mooi nieuws, omdat er nog nooit een potvis was gesignaleerd in de regio.

Toch klopten er bepaalde dingen niet. Het spuitgat van een potvis zit op een andere plek dan bij de gesignaleerde walvis. Daarnaast kwamen de kleuren niet overeen. Na een uitgebreide observatie concludeerden de wetenschappers dat het dier geen potvis, maar een grijze walvis was.

Vandaag de dag leven er twee groepen grijze walvissen in de Grote Oceaan. Er is een mogelijkheid dat er een ontdekte derde groep grijze walvissen leeft in de Atlantische oceaan. Dit lijkt vrij onwaarschijnlijk, want dan zou deze groep allang ontdekt moeten zijn. Een andere mogelijkheid is dat de walvis door de ijsvrije Noordwestelijke Doorvaart is gezwommen en momenteel verdwaald is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd