Wat is dit mysterieuze object op Titan?

mysterieuze-zee

In één van de grootste zeeën van Titan is de afgelopen jaren een ‘vlek’ ontstaan. Dit meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Wetenschappers staan voor een raadsel, omdat het plekje in de oceaan al diverse keren is veranderd.

Op radarbeelden van de Cassini-ruimtesonde van 26 april 2007 is nog niets zichtbaar. Op 10 juli 2012 is het mysterieuze verschijnsel voor het eerst te zien. Ruim twee jaar later is het object nog steeds zichtbaar, alleen is de vorm veranderd.

Eiland?
Is het misschien een eilandje? Nee, waarschijnlijk niet. Ten eerste verandert de kustlijn op Titan nauwelijks. Er is geen sprake van extreme verdamping. Ten tweede is het eilandje met een oppervlak van 260 vierkante kilometer redelijk groot en kan zoiets dus niet plotseling gevormd worden.

Wist je dat…

…een ondergrondse oceaan op Titan even zout is als de Dode Zee?

Exotisch verschijnsel
Als het geen eiland is, wat is het dan? Wetenschappers vermoeden dat de verklaring exotischer van aard is. Wellicht dat het radarinstrument van de Cassini-ruimtesonde golven in de Titaanse zee Ligeia Mare heeft gespot. Een andere mogelijkheid is dat het mysterieuze object wordt gevormd door stijgende bellen in de zee of door drijvende stoffen.

Seizoenen
Wetenschappers denken dat het verschijnen van de vlek te maken heeft met het veranderen van de seizoenen op Titan. Nu het zomer wordt op het noordelijk halfrond van Titan, zorgen bepaalde processen ervoor dat het oppervlak van de maan van Saturnus verandert.

“We houden dit mysterieuze verschijnsel de komende tijd in de gaten en hopen snel erachter te komen wat er gaande is in deze buitenaardse zee”, zegt Stephen Wall van het radarteam van de Cassini-missie. Wij wachten in ieder geval in spanning af!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd