Wat is de perfecte titel om te scoren in de hitlijsten?

  lp-2

  Stel, je leeft in 1890 en wil graag op nummer 1 binnen komen in de hitlijsten. Met een titel als “Old Uncle Michael” weet je dan zeker dat je scoort! Maar tijden zijn veranderd. Om tegenwoordig hoge ogen te gooien moeten artiesten woorden gebruiken als ‘We’, ‘Yeah’, ‘Hell’, ‘F**k’ en ‘Die’.

  Datavisualist David Taylor analyseerde alle liedjes in de Amerikaanse hitlijsten vanaf 1890. “Ik luisterde op mijn iPod naar een aantal liedjes uit de jaren dertig en veertig en vond het opvallend dat veel van deze nummer starten met het woordje ‘in’. Als datanerd wilde ik uitzoeken of er per decennium verschillen bestaan in het gebruik van woorden”, vertelt Taylor.

  Taylor concludeert dat de afgelopen jaren meer vulgaire woorden gebruikt worden door artiesten, zoals ‘Hell’ en ‘F**k’. Daarnaast gebruiken liedjesschrijvers vaker ‘We’ (wij) in plaats van ‘You’ of ‘U’ (jij). Wat een verschil met het laatste decennium van de negentiende eeuw, toen voornamen (‘Michael’, ‘Rueben’, ‘Casey’) en familiebanden (‘Uncle’, ‘Mammy’) helemaal in waren.

  Wie de lijst bekijkt, ziet ook de verschillende muziekgenres per decennium. Denk aan rag (1910), blues (1920), swing (1930), boogie & polka (1940), mambo (1950), twist (1960), disco (1970) en rock (1970-1980).

  tophits

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd