Wat de kleur en dikte van je snot zegt over je gezondheid

Heb je je ooit afgevraagd waarom je snot er anders uitziet als je ziek, zwak en misselijk bent? Je bent zeker niet de eerste die benieuwd is naar het antwoord. Het is dan ook de hoogste tijd om in deze kleurrijke, ietwat onsmakelijke materie te duiken.

De kleur en textuur van je snot geven je namelijk een interessant kijkje in de staat van je lichaam, je immuunsysteem, en hoe je lijf op ziekte reageert. En snot lijkt misschien smerig en irritant, maar het speelt wel degelijk een cruciale rol in het beschermen van je gezondheid.

De beschermende kracht van snot
Snot – of om het wat wetenschappelijker te zeggen, neusslijm of mucus – wordt geproduceerd door de weefsels in je neusholtes. Het is een krachtige barrière die stof, bacteriën, virussen en andere irriterende stoffen tegenhoudt. Zo voorkomt het dat deze ongewenste gasten dieper in je luchtwegen terechtkomen, en daar problemen veroorzaken. Daarnaast bevat neusslijm enzymen zoals lactoferrine (een ijzerbindend eiwit) en lysozymen, die bacteriën afbreken en hun groei remmen. Zelfs als je niet ziek bent, werkt snot dus als een onmisbare eerste verdedigingslinie tegen ziektekiemen.

Maar zodra je ziek wordt, verandert je snot. Het wordt dikker, je produceert er meer van, en het kan allerlei verschillende kleuren krijgen. Deze veranderingen zijn een teken dat je immuunsysteem hard aan het werk is. Maar wat kun je nu allemaal afleiden uit de kleur van je snot?

Transparant
Doorzichtig snot is het uitgangspunt van een gezonde neus. Het goedje bestaat grotendeels uit water, gemengd met eiwitten, zouten en cellen die je neusholtes vochtig houden en deeltjes opvangen. Bij allergieën of in de vroege stadia van een virusinfectie kan je lichaam een grotere hoeveelheid helder slijm aanmaken. Dit gebeurt ook wanneer je neus reageert op irriterende stoffen of ziekteverwekkers.

Wit
Wit snot wijst vaak op een verstopte neus. Bij een ontsteking in je neusholtes stroomt het slijm minder goed door. Hierdoor wordt de substantie een stuk dikker. Dit kan een signaal zijn dat een infectie, zoals een verkoudheid, net op gang komt. Je immuunsysteem maakt zich klaar voor de strijd.

Geel
Geel snot betekent dat je immuunsysteem in actie is gekomen. Witte bloedcellen die ten strijde zijn getrokken tegen infecties in je lichaam, sterven af. Tijdens de aanval komen er enzymen vrij die je snot die kenmerkende gele kleur geven. Dit gebeurt vaak bij virale infecties zoals griep, het rinovirus of het RS-virus, enkele van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid.

Groen
Groen snot wijst op een heftigere immuunreactie. De groene kleur komt van het enzym myeloperoxidase, dat wordt geproduceerd door neutrofielen, een type witte bloedcel. Dit enzym vernietigt ziekteverwekkers en geeft snot een groenige tint. Hoewel groen snot soms een bacteriële infectie kan betekenen, kan het ook ontstaan bij een krachtige reactie op een agressief virus.

Rood of roze
Een roze of roodachtige kleur in je snot betekent dat er bloed aanwezig is in het slijm. Dit gebeurt vaak als je neusholtes geïrriteerd, droog of beschadigd zijn, bijvoorbeeld na veelvuldig snuiten of herhaalde blootstelling aan droge lucht. Een beetje bloed is meestal onschuldig en niets om je zorgen over te maken.

Bruin of oranje
Bruin of oranje snot kan ontstaan door opgedroogd bloed dat zich met slijm mengt, of door ingeademde vuildeeltjes zoals rook of stof. Het is meestal onschadelijk, maar kan wijzen op irritatie of langdurige ontsteking.

Zwart
Zwart snot is zeldzaam en kan op ernstigere problemen duiden, zoals een schimmelinfectie (vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem) of blootstelling aan zware vervuiling, zoals roet of sigarettenrook. Als je zwart slijm ophoest of in een zakdoek snuit, is het verstandig om medische hulp te zoeken.

Immuunsysteem in actie
Snot is veel meer dan alleen een vervelend bijverschijnsel van ziekte, het is een actief onderdeel van je immuunsysteem. Het vangt en neutraliseert schadelijke ziekteverwekkers. Veranderingen in kleur en dikte geven een kijkje in hoe je lichaam zich verdedigt tegen de microscopisch kleine indringers.

Dus de volgende keer dat je naar een tissue grijpt, onthoud dan dat je snot een stille getuige is van de veerkracht van je lichaam.

Bronmateriaal

"Time for Acute Bacterial Rhinosinusitis Point-of-Care Testing—Snot or Not" - JAMA
Afbeelding bovenaan dit artikel: Kaboompics.com / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd