Wat als je een Lego-brug bouwt van New York naar Londen?

brug

Hoeveel Lego-blokjes zijn er nodig om een brug te bouwen die het verkeer van Londen naar New York kan vervoeren? Zijn er ooit zoveel Lego-blokjes gemaakt?

Hoewel een Lego-knop op een blokje 4,8 mm breed is, is een blokje met één knop ongeveer 7,8 mm bij 7,8 mm groot. De afstand van New York naar Londen is ongeveer 5500 kilometer. Beide wereldsteden liggen dus ongeveer 700 miljoen knopjes uit elkaar.

Er zijn 350 miljoen Lego-blokjes nodig voor een hele smalle brug van New York naar Londen.
Er zijn 350 miljoen Lego-blokjes nodig voor een hele smalle brug van New York naar Londen.
Als je traditionele blokjes neemt van 4 bij 2 knopjes, en je legt ze als bakstenen op elkaar, dan heb je dus 350 miljoen Lego-blokjes nodig. Er zijn al meer dan 400 miljard Lego-stukjes geproduceerd, dus waarschijnlijk zijn er wereldwijd genoeg blokjes om deze brug te bouwen.

Maar aangezien deze brug slechts twee Lego-knopjes breed is, kunnen er geen auto’s over rijden. Wil je wel met een auto eroverheen? Dan zijn er allerlei uitdagingen. Een brug van 5 meter breed en 1 meter dik blijft drijven en er kunnen (zware) personenauto’s overheen.

Beren op de weg
Toch is dit nog niet genoeg. De wind, de golven en de stroming duwen het midden van de brug opzij, waardoor de constructie onder een enorme spanning komt te staan. Daarnaast moet de brug groot genoeg zijn om boven water te blijven als de golven eroverheen slaan. De brug moet dus zo’n vier meter boven het wateroppervlak drijven (bijvoorbeeld met luchtzakken onder de Lego-blokjes) en daarnaast verankerd zijn aan de bodem. Daarnaast moet er ieder jaar een blokje toegevoegd worden, omdat de Atlantische Oceaan iedere 112 dagen één Lego-knopje breder wordt.

Kosten
De totale kosten: circa 5 biljoen dollar. Voor dat bedrag kun je ook regelmatig naar de VS vliegen. En dat is ook een stuk sneller dan met de auto over de brug, want de totale reis zal zeker twee dagen in beslag nemen.

Wat als? (****)
Deze hele week lichten we vragen uit het boek ‘Wat als?‘ van Randall Munroe uit. In dit boek staan serieuze wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen. ‘Wat als?‘ is één van de leukste wetenschapsboeken van dit moment.

Bronmateriaal

"Wat als?" - Randall Munroe

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd