Wat als de aarde ringen had?

Wat als de aarde net zulke mooie ringen had als de planeet Saturnus? Dan zou het heelal er vanaf de aarde heel anders uitzien! De maan is al mooi om naar te kijken, maar de ringen zouden voor nog meer spektakel zorgen. Geniet u even mee van deze prachtige beelden?

Kan de aarde ringen hebben?

Natuurlijk! Het is nog niet precies bekend hoe Saturnus aan haar ringen kwam. Er zijn namelijk meerdere manieren om aan ringen te komen. Een kleine maan kan geraakt worden door een asteroïde of komeet, waarna de deeltjes een ring vormen. Of misschien dat een inslag op aarde zelf groot genoeg is om ringen te creëren. Laten we niet vergeten dat onze maan op deze manier is ontstaan.

Waar bestaan de ringen uit?

De ringen van Saturnus bestaan uit ijs. Maar laten we niet vergeten dat Saturnus verder van de zon is verwijderd dan de aarde. Bij de aarde worden ijsdeeltjes sneller vernietigd door zonlicht. De ringen van de aarde zouden dus uit rotsdeeltjes bestaan. Daarnaast gaat steen langer mee, dus blijven de ringen langer intact. De rotsdeeltjes zijn iets minder helder dan ijsdeeltjes, maar zijn nog steeds helder genoeg om ‘s nachts te zien vanaf de aarde.

Hoeveel ringen heeft de aarde?

Saturnus heeft vele ringen. Tussen de ringen zitten soms grote gaten, veroorzaakt door manen die de omgeving leeg snoepen. Aangezien de aarde één grote maan heeft, krijgt de aarde maar één of twee ringen. Eén als de ring binnen de baan van de maan ligt; twee als de maan de eerste van de tweede ring scheidt.

Wat voor invloed hebben de ringen op leven?

De ringen filteren deels het zonlicht. Winters op beide halfronden zijn dus veel kouder. Planten ontvangen minder licht, maar zij passen zich daar aan. Sterren observeren vanaf de aarde gaat moeilijker, doordat de ringen in de weg zitten. Daarnaast is het ook niet zo makkelijk om een satelliet of ruimtesonde te lanceren, want de deeltjes in de ringen slaan bij hoge snelheden zo de apparatuur kapot. Bemande ruimtevaart is sowieso al uitgesloten. En als de aarde een ring zou hebben, dan zou deze ring de evenaar omringen. De evenaar is meestal de beste plek voor satellieten. Ringen zijn misschien prachtig, maar het zou ten koste komen van astronomie en ruimtevaart.

Bronmateriaal

"What if Earth really did have rings?" - Bad Astronomy (Discover)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd