Wat als de aarde in één keer stopt met draaien?

aarde-draait

Wat gebeurt er als de aarde opeens niet meer ronddraait, terwijl de dampkring de oude snelheid behoudt? Heeft dit grote gevolgen voor de mensheid of gaan we dit overleven?

Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur.

Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.
Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.
“Iedereen die tussen 42 graden noorderbreedte en 42 graden zuiderbreedte leeft – ongeveer 85 procent van de wereldbevolking – krijgt te maken met een supersonische wind”, schrijft Randall Munroe in ‘Wat als?‘. “Hoewel de hoogste windsnelheden slechts een paar minuten aanhouden, is dit genoeg om vrijwel alle bouwwerken van de mens tot puin te blazen.” Bij de Noordpool en de Zuidpool is de wind minder sterk, maar geen enkele stad ligt ver genoeg van de evenaar om aan verwoesting te ontkomen. Zelfs de stad Longyearbyen (Spitsbergen) wordt getroffen door een wind met een kracht die gelijk is aan die van de hevigste tropische wervelstormen.

Toch zullen er mensen zijn die dit overleven. Stel, iemand bevindt zich op dit moment onder de grond, bijvoorbeeld in een metro of in een diepe kelder, dan is de kans groot dat hij dit overleeft. Tenminste, tijdelijk… Er zal een flinke tsunami ontstaan en de superstorm heeft veel stof en puin in de dampkring gegooid. Daarnaast stopt de traditionele dag/nacht-cyclus. Omdat de beweging van de zon langs de hemel niet stopt, is het zes maanden lang ‘dag’ en zes maanden lang ‘nacht’. Dit zal invloed hebben op alle gewassen, dieren, en dus ook op de mens.

Het goede nieuws: de aarde zal uiteindelijk weer gaan draaien. De maan draait immers nog wel om de aarde en trekt met zijn zwaartekracht onze planeet steeds sneller om haar as.

Wat als? (****)
Deze hele week lichten we vragen uit het boek ‘Wat als?‘ van Randall Munroe uit. In dit boek staan serieuze wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen. ‘Wat als?‘ is één van de leukste wetenschapsboeken van dit moment.

Bronmateriaal

"Wat als?" - Randall Munroe

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd