Warmste kerst ooit op de Zuidpool

Het was een extreem warme eerste kerstdag op de Zuidpool. Het werd maar liefst -12,3 graden Celsius. Een nieuw record.

De meting werd gedaan bij het station Amundsen-Scott. Nog nooit werden er bij dit station zulke hoge temperaturen gemeten. De meting van -12,3 graden Celsius verpulvert het vorige record van -13,6 graden Celsius. Dat record werd in december 1978 gevestigd.

Het lijkt heel gemakkelijk om zo’n warme dag te koppelen aan het veranderende klimaat. Maar dat is niet terecht. Daarvoor moeten we langere perioden in ogenschouw nemen. En die warme eerste kerstdag staat – in ieder geval in de maand december – op zichzelf. December verliep namelijk niet uitzonderlijk warm: het was gemiddeld -26,5 graden Celsius. Bovendien is de warme dag op de Zuidpool goed te verklaren. Een zeldzame wind zorgde ervoor dat het kwik zo hoog kon stijgen.

Overigens is Amundsen-Scott niet het enige station dat na eerste kerstdag met verpulverde records blijft zitten. Ook twee andere stations verbraken records. Weerstation Nico legde een temperatuur van -8,2 graden Celsius vast. Dat is aanzienlijk hoger dan het vorige record van -13,9 graden Celsius. Weerstation Henry mat een temperatuur van -8,9 graden Celsius. Eveneens veel hoger dan het vorige record van -14,5 graden Celsius.

Bronmateriaal

"South Pole hits record high temperature on Christmas Day" - USAP.gov
"Update on record high temperatures at South Pole and AWS sites…" - AMRC.ssec.wisc.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eye 4 It (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd