Warme kamer maakt broeikaseffect aannemelijker

Uit onderzoek blijkt dat mensen het hele wetenschappelijke verhaal omtrent de opwarming van de aarde aannemelijker vinden als ze het warm hebben. Het maakt daarbij niet uit of die hitte op natuurlijke wijze wordt gecreëerd: tijdens een warme zomerdag bijvoorbeeld, of op onnatuurlijke wijze: in een kamer waar de kachel veel te hoog staat.

“Niet een goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek, maar factoren die ons in staat stellen om ons in te beelden hoe een toekomstige gebeurtenis eruit gaat zien, maakt die gebeurtenis realistischer,” legt onderzoeker Jane Risen uit.

Hitte
De wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze buiten een vragenlijst over de verandering van het klimaat invullen. Hoe warmer het buiten was, hoe groter de kans dat proefpersonen vaststelden dat een klimaatverandering plaatsvond.

Binnen
De onderzoekers wilden er zeker van zijn dat het ervaren van hitte en niet het warme weer op zichzelf tot die resultaten leidden. Daarom herhaalden ze het onderzoek binnen. Dat leverde dezelfde resultaten op. Hoe hoger de kachel stond, hoe aannemelijker klimaatverandering in de optiek van de proefpersonen werd.

WIST U DAT…

Beeld
De wetenschappers vermoedden dat mensen zich in de hitte een beter beeld kunnen vormen van hoe een verandering van het klimaat eruit kan komen te zien. Om die hypothese te toetsen, lieten ze proefpersonen foto’s van een warm en vochtig landschap zien. De proefpersonen moesten de foto’s zelf scherp stellen. Hoe hoger de kachel stond, hoe scherper de proefpersonen de foto’s maakten.

Om hun studie verder te verstevigen, lieten de onderzoekers enkele proefpersonen zoutjes eten. Daarna kregen ze vragen over de verwoestijning en het tekort aan drinkwater. De proefpersonen die net zoutjes naar binnen hadden gewerkt, achtten het aannemelijker dat er in de toekomst een tekort aan drinkwater zou ontstaan. Dat bevestigt de hypothese dat we iets eerst moeten meemaken alvorens we het echt willen geloven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd