Waren Neanderthalers de eerste binnenhuisarchitecten? Neanderthaler deelde zijn leefruimte slim in

neanderthaler

Wij mensen hebben doorgaans een goed georganiseerde leefruimte: in de keuken koken we, in de slaapkamer slapen we en in de schuur knutselen we. Nieuw onderzoek toont aan dat Neanderthalers – in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd – net zo georganiseerd waren als het op gebruik van hun leefruimte aankomt.

Die conclusie trekken onderzoekers op basis van opgravingen in Italië. Ze bestudeerden er een ingestorte grot waar eerst Neanderthalers en later ook de eerste moderne mensen leefden. De onderzoekers richtten zich op de aardlagen uit de tijd van de Neanderthalers. Later zullen ze ook de lagen die stammen uit de tijd van de moderne mensen onder de loep nemen.

Slim

In de inrichting van hun ‘huis’ maakten de Neanderthalers slimme keuzes. Zo plaatsten ze het vuur bijvoorbeeld achterin de grot, op ongeveer een halve meter afstand van de muur. Hierdoor ging de warmte door de ‘woonkamer’ circuleren.

Terwijl de onderzoekers het leefgedeelte van de Neanderthalers bestudeerden, ontdekten ze iets bijzonders. Op basis van de (resten van) objecten die ze aantroffen, kunnen ze concluderen dat de Neanderthalers hun leefruimte heel efficiënt organiseerden. Zo bleken de Neanderthalers een deel van de leefruimte te gebruiken om dieren te slachten, een ander deel om gereedschappen te maken en weer een ander deel als ‘woonkamer’: een plek waar ze gezellig met z’n allen rond het vuur zaten.

De resultaten zijn verrassend. “Men had altijd het idee dat de Neanderthalers in tegenstelling tot moderne mensen op een ongeorganiseerde manier gebruik maakten van hun leefruimte,” legt onderzoeker Julien Riel-Salvatore uit. “Maar wij ontdekten dat de Neanderthalers niet overal spullen neergooiden, maar heel georganiseerd en doelgericht waren als het om hun leefruimte ging.” Het onderzoek bewijst maar weer eens dat de Neanderthalers veel meer met ons gemeen hebben dan we altijd dachten.

Bronmateriaal

"New evidence suggest Neanderthals organized their living spaces" - UCDenver.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Charles R. Knight (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd