Waren er ooit ijsbergen op Mars?

Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat er ooit ijsbergen waren op Mars. Als dit klopt, dan leek Mars in het verleden veel op de huidige aarde. Op foto’s van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter zijn grote rotsblokken te zien, die mogelijk door ijsbergen zijn achtergelaten. Daarnaast domineren tientallen kraters het beeld.

De gigantische keien hebben een doorsnee van 0,5 tot twee meter. Bij deze keien vonden astronomen tientallen kraters met een doorsnee van honderd tot 400 meter. Astrobioloog Alberto Fairen van het Ames onderzoekscentrum en zijn collega’s denken dat de manier waarop de keien en kraters zijn gedistribueerd een aanwijzing is voor ijs op Mars. Het is heel goed mogelijk dat de kraters en de grote keijen door ijsbergen zijn gevormd.

Wanneer ijsbergen op aarde over de oceaanbodem schrapen, dan nemen ze veel rotsblokken mee. Ook ontstaan er kleine kraters, wat ook te zien is op Mars.

Als er ooit ijsbergen waren op Mars, dan was er ook water. Fairen: “Hoeveel water? Misschien net genoeg om een paar aardse zeeën te vullen. Of wellicht stond een volledig halfrond van Mars blank. Het is ook mogelijk dat de hoeveelheid vloeibaar water op Mars van tijd tot tijd varieerde.”

Hieronder de foto van het Marsoppervlak, waarop de kraters en de keien te zien zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd