Een recente heranalyse van meer dan 300 skeletten, teruggevonden in een Spaanse grot in het noorden van Spanje, suggereert dat er 1000 jaar eerder dan gedacht al oorlog woedde in Europa.
Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschapsblad Scientific Reports, blijkt dat er in het onderzochte massagraf disproportioneel veel mannelijke skeletten liggen. Echter is de meest unieke vondst het feit dat veel skeletten tekenen vertonen van twee soorten verwondingen: verwondingen die eerder in het verleden al zijn geheeld en ongeheelde verwondingen. Dit is significant, omdat dit volgens de onderzoekers wel eens zou kunnen betekenen dat deze skeletten eigenlijk krijgers waren die al strijdend ten onder zijn gegaan.
Verwondingen
Hierbij zijn de geheelde verwondingen afkomstig van eerdere conflicten en de ongeheelde verwondingen afkomstig van het conflict waarbij ze zijn overleden. Aangezien de skeletten 5000 jaar oud zijn, zou dat betekenen dat er al 1000 jaar eerder oorlog werd gevoerd in Europa dan eerder werd aangenomen. Tenslotte werden er ook 52 pijlhoofden van vuursteen gevonden in het massagraf. Hiervan vertoonden er 36 tekenen van het raken van een doelwit.
Plundertocht
Wetenschappers vinden het vooralsnog maar lastig om conflicten te begrijpen die zich tijdens de Europese Neolithische periode hebben afgespeeld. Deze periode duurt van ongeveer 9000 tot 4000 jaar geleden en is de periode voor de bronstijd, welke van 4000 tot 2800 jaar geleden loopt. Tot nu toe werd altijd gedacht dat de eerste oorlogen pas plaatsvonden tijdens de bronstijd, omdat dit volgens onderzoekers waarschijnlijk het eerste moment was waarop mensen de logistieke mogelijkheden hadden ontwikkeld om een grootschalige oorlog te kunnen ondersteunen. Er werd vanuit gegaan dat conflicten tijdens de Europese Neolithische vaak vooral bestonden uit kleinere plundertochten die maximaal een paar dagen duurden. Deze plundertochten werden vooral uitgevoerd door kleinere groepen van ongeveer 20 tot 30 krijgers.
Maandenlang conflict
Aangezien nieuw onderzoek erop hint dat in de Spaanse grot echter 338 soldaten begraven liggen, is het waarschijnlijk dat het conflict dat zich heeft afgespeeld in het Spaanse landschap veel groter is geweest dan enkel een plundertocht. Het zou zomaar kunnen zijn dat het conflict één van de eerste Europese oorlogen ooit was. Een conflict dat dus niet dagen, maar maanden heeft geduurd.
Het is niet precies duidelijk wat de reden voor het conflict is geweest. In het onderzoek wordt er gespeculeerd dat het wellicht zou kunnen komen door spanningen tussen verschillende culturele groepen in de regio. In ieder geval hebben de Spaanse skeletten ons wel een stapje verder kunnen helpen in het begrijpen van conflicten tijdens de Europese neolithische periode, en dat wel 5000 jaar nadat ze zijn overleden.