Wanneer stuurt Juno de eerste foto’s terug?

De Juno-ruimtesonde kwam eerder deze week aan bij gasplaneet Jupiter. Hoe lang duurt het voordat we fraaie hoge resolutie foto’s te zien krijgen?

Een rondvraag onder wetenschappers betrokken bij het Juno-project leverde verschillende antwoorden op, maar één ding is zeker: het duurt nog een tijdje. Er is geen reden om dagelijks naar de site van NASA te gaan om te kijken of er al nieuwe foto’s zijn, want die komen voorlopig niet.

“We verwachten dat de beelden vanaf midden augustus arriveren”, zegt David C. Gale van het Juno-project aan Scientias.nl. “Dit zal niet later zijn dan begin september.” Aangezien het nu begin juli is, duurt het dus nog twee maanden voor we de wolkentoppen van de grootste planeet van het zonnestelsel van dichtbij kunnen observeren.

Persvoorlichter Laurie Cantillo bevestigt dit verhaal. “We verwachten de eerste testbeelden van de JunoCam begin september”, vertelt Cantillo. “Daarna mag het publiek stemmen waar de JunoCam in november op wordt gericht. Later – wanneer Juno laag over de Joviaanse atmosfeer vliegt – ontvangen we prachtige beelden van de wolkentoppen.”

Overigens heeft de Juno-ruimtesonde al wel kiekjes van Jupiter gemaakt, alleen was de afstand tot de planeet toen nog groot. Een video van de aankomst van Juno bij Jupiter zie je hieronder. Om de gasplaneet dansen de vier grote manen Europa, Ganymedes, Callisto en Io.

Bronmateriaal

Interviews met David C. Gale en Laurie Cantillo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd