Wannabe van de Spice Girls is de meest herkenbare tune

  wannabe

  2,3 seconden. Zo lang duurt het voordat een gemiddeld persoon het liedje ‘Wannabe’ van de Spice Girls herkent. Hiermee bekronen onderzoekers deze single uit 1996 met de titel ‘meest aanstekelijke Britse hitnummer’. Of meest irritante single, het is net hoe je het bekijkt.

  Een team van Britse en Nederlandse wetenschappers heeft een burgerexperiment gecreëerd: #HookedOnMusic. Meer dan 12.000 deelnemers kregen diverse liedjes te horen en moesten vervolgens aangeven of ze het nummer herkenden. In totaal werden er meer dan duizend liedjes aan de database toegevoegd.

  Gemiddeld duurde het vijf seconden voor een liedje werd herkend. Toch bleken sommige nummers net iets aanstekelijker te zijn dan andere songs. Wannebe werd in 2,29 herkend, terwijl Lou Bega’s Mambo No 5 in 2,48 seconden werd geïdentificeerd. Ook Eye Of The Tiger van Survivor bleek een populaire tune met een gemiddelde reactietijd van 2,62 seconden.

  Top 10 meest aanstekelijke popliedjes

  1. Spice Girls – Wannabe
  2. Lou Bega – Mambo No 5
  3. Survivor – Eye Of The Tiger
  4. Lady Gaga – Just Dance
  5. ABBA – SOS
  6. Roy Orbison – Pretty Woman
  7. Michael Jackson – Beat It
  8. Whitney Houston – I Will Always Love You
  9. The Human League – Don’t You Want Me
  10. Aerosmith – I Don’t Want To Miss A Thing

  “Soms hoor je een liedje slechts enkele keren, maar kun je dit nummer tien jaar later direct weer herkennen”, vertelt musicoloog Ashley Burgoyne van de universiteit van Amsterdam. “Terwijl andere liedjes – die je veel vaker hoort – niet hetzelfde effect hebben.”

  Het is een mooie vorm van burgerwetenschap, waarbij onderzoekers op een laagdrempelige manier veel data verzamelen. “Mensen vinden het leuk om het online spel te spelen”, vertelt Marieke Navin, directeur van het Manchester Science Festival, waar de game te spelen was. “Het is zowel aantrekkelijk voor gamers als voor mensen die van muziek houden. Zij willen hun kennis testen en zien hoe goed ze zijn.”

  Wil je #HookedOnMusic spelen en uitvogelen of je zelf ook veel tunes kent? Ga naar de website van #HookedOnMusic!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd