Wanhopige kolonisten in Jamestown werden kannibalen

  Historic Jamestown
  De wanhoop van kolonisten in het historische Jamestown, Verenigde Staten, was zó groot, dat zij werden aangezet tot kannibalisme. Dit gebeurde tijdens de zware winters van 1609 en 1610.

  Dit blijkt uit een forensische analyse van de overblijfselen van een, destijds, 14-jarig Engels meisje. De uitkomst beantwoordt één van de langst bestaande vragen van historici over de incidenten van kannibalisme tijdens die zware hongerwinters. Maar liefst tachtig procent van de bevolking stierf destijds.

  Photo: Don Hurlbert, Smithsonian
  Photo: Don Hurlbert, Smithsonian

  Kannibalisme
  Al jaren wordt er gegraven op James Fort, het Jamestown van 1607. Archeologen proberen op die plek meer te weten te komen over het leven van kolonisten in de Nieuwe Wereld. In 2012 deed het team een bijzondere ontdekking. Op een ongewone plek, tussen de overblijfselen van dieren, vonden zij de resten van een schedel en scheenbeen, vol splinters. Op de overblijfselen zijn duidelijke sporen van kannibalisme te zien. Zo zitten er op het voorhoofd drie kloven; het resultaat van een eerste mislukte poging om de schedel te openen. Vervolgens zou het hoofd van achteren zijn geraakt door een aantal krachtige slagen met een bijl. De laatste slag was succesvol: de schedel barstte open. Op de kaak zijn scherpe sneeën te zien, een indicatie dat men huid van het gezicht en de nek verwijderde.

  Artist: StudioEIS; Photo: Don Hurlbert, Smithsonian
  Artist: StudioEIS; Photo: Don Hurlbert, Smithsonian

  Aarzeling
  Erg goed waren de kolonisten niet in het ontleden van hun medemens. De onregelmatige sneeën en kloven laten zien dat er sprake was van veel aarzeling en weinig ervaring.

  Met de overblijfselen van het meisje hebben wetenschappers een poging gedaan om het gezicht te reconstrueren. Deze reconstructieis te zien in het National Museum of Natural History’s in Washington. De overblijfselen zullen ten toon worden gesteld in het historische Jamestown.

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=FGcN9_Gd5zQ&w=600&h=300]

  Bronmateriaal

  "Smithsonian and Preservation Virginia Reveal Startling Survival Story at Historic Jamestown" - newsdesk.si.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Stierch (cc via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd