Wandeling beschermt het brein

Wetenschappers hebben tijdens een experiment aangetoond wat velen al lang vermoeden: fysieke bewegingen beschermen het brein tegen onder meer dementie. De onderzoekers verzamelden 299 mensen en liet ze bijhouden hoe vaak ze wandelden. De fervente wandelaars bleken hun kans op dementie met 50 procent te verminderen.

Na negen jaar legden de onderzoekers alle gegevens naast elkaar en maten ze omvang van het brein. Ze ontdekten dat de proefpersonen die wekelijks tussen de tien en vijftien kilometer liepen veel meer grijze stof hadden dan de mensen die niet liepen.

Vier jaar later voegden de wetenschappers zich weer bij de proefpersonen om te bepalen welke mensen dementie hadden ontwikkeld. Veertig procent van de proefpersonen had te maken met cognitieve problemen. Maar de mensen die veel gewandeld hadden, verkleinden hun kans op geheugenproblemen met vijftig procent.

De resultaten lieten zien hoe belangrijk het is dat ouderen in beweging blijven. Het lijkt een doeltreffende aanpak om dementie en Alzheimer tegen te gaan, zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Take a walk to protect your memory" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd