Wandelaars ontdekken petrogliefen op het strand van Hawaii

  Langs de kust van Hawaii zijn zeker zeventien in zandsteen gegrifte figuren ontdekt die naar schatting meer dan 400 jaar oud zijn.

  Twee vakantiegangers ontdekten de petrogliefen tijdens een wandeling op het strand van Waianae. In eerste instantie zagen zij één in zandsteen uitgekerfd figuur. Maar inmiddels hebben archeologen er zeventien teruggevonden op het strand.

  De petrogliefen op het strand. Afbeelding: Department of Land and Natural Resources Hawaii.
  De petrogliefen op het strand. Afbeelding: Department of Land and Natural Resources Hawaii.
  Uniek
  De meeste petrogliefen laten menselijke figuren zien. Sommige zelfs met handen en vingers. Dat laatste is vrij uniek, zo stellen archeologen. Ook de omvang van één van de petrogliefen maakt de vondst bijzonder. “We vinden veel petrogliefen die zo’n 30 centimeter groot zijn, maar deze meet van top tot teen 1,2 tot 1,5 meter,” vertelt onderzoeker Alton Exzabe. “Dat is heel indrukwekkend.

  Stamboom
  De figuren zijn naar schatting 400 jaar oud en achtergelaten door de oorspronkelijke bewoners van het eiland. “Ze beschrijven onze stamboom en religie,” stelt Glen Kila, een afstammeling van de mensen die zich als eerste in wat nu Waianae is, vestigden.

  Inmiddels zijn de petrogliefen al niet meer zichtbaar. Zand heeft de tekeningen weer bedekt. Archeologen denken hard na over manieren om deze petrogliefen te beschermen. “Ze zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur van Hawaii en hoewel zand ze weer bedekt heeft, zullen ze na verloop van tijd weer tevoorschijn komen en we willen er zeker van zijn dat mensen weten dat ze kwetsbaar zijn en alleen bekeken – niet aangeraakt – mogen worden,” aldus Alan Downer, namens het Department of Land and Natural Resources.

  Afbeelding: Department of Land and Natural Resources Hawaii.
  Afbeelding: Department of Land and Natural Resources Hawaii.

  Bronmateriaal

  "Hawaiian Petroglyphs Revealed By Shifting Sands On Waianae Coast" - Department of Land and Natural Resources Hawaii

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd