Walvishaai aangetroffen in de maag van een witte haai

Stel: je bent de grootste kraakbeenvis op aarde. Wat heb je dan te vrezen? Niks toch? Nou, dat is niet helemaal waar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers hebben in de maag van een 4,5 meter lange witte haai namelijk de resten van een walvishaai aangetroffen. En die walvishaai moet zeker zo’n 8,5 meter lang zijn geweest, zo schrijven ze in het blad Marine Biodiversity.

De haai in kwestie werd al in de jaren zestig van de vorige eeuw gevangen en ontleed. In de maag werden enkele wervels van een andere haai aangetroffen. Welke soort haai aan de witte haai ten prooi was gevallen, bleef onbekend. Tot nu. Wetenschappers hebben zich opnieuw over de wervels gebogen en stellen dat ze toebehoren aan de grootse kraakbeenvis die vandaag de dag nog op aarde leeft: de walvishaai.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat jonge walvishaaien soms op het menu staan van haaien en orka’s. Maar ook volwassen walvishaaien zijn – ondanks hun enorme omvang – niet per definitie veilig, zo tonen onderzoekers aan. “Hier bevestigen we dat witte haaien volwassen walvishaaien eten,” zo schrijven ze. Onduidelijk is of de witte haai actief op de walvishaai heeft gejaagd. Of dat de walvishaai al dood was toen de witte haai zijn tanden erin zette.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd