Wachten maakt mensen geduldiger

euro

Het klinkt paradoxaal, maar toch is het zo. Mensen worden geduldiger als ze even wachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De resultaten zijn goed te verklaren: doordat we even moeten wachten, gaan we meer waarde hechten aan wat er komen gaat en zijn we bereid om ietsje langer op datgene te wachten.

Wanneer wetenschappers onderzoek doen naar geduld, maken ze vaak gebruik van een simpel experiment. Proefpersonen krijgen een keuze voorgeschoteld: of ze ontvangen per direct tien euro, of ze wachten nog even en ontvangen uiteindelijk vijftien euro. Veel mensen kiezen in zo’n situatie toch voor de tien euro. “Mensen zijn geneigd om dingen in het heden meer op waarde te schatten en afbreuk te doen aan de waarde van dingen die ze in de toekomst te wachten staan,” legt onderzoeker Ayelet Fishbach uit.

Experiment
Maar wat zou er nu gebeuren als mensen even zouden moeten wachten met het maken van een keuze? Fishbach en collega’s namen de proef op de som. Ze verzamelden een groep proefpersonen en verdeelden deze in drie groepen. Groep A kreeg te horen dat ze voor deelname aan een onderzoek beloond werden met een lot. Ze konden daarbij kiezen uit twee loten: een lot waarmee ze binnen drie dagen kans maakten op 50 euro of een lot waarmee ze in 23 dagen kans maakten op 55 euro. Groep B kon kiezen uit een lot waarmee ze binnen 30 dagen kans maakten op 50 euro of binnen 50 dagen kans maakten op 55 euro. De derde groep had eveneens de keuze tussen een lot waarmee ze 50 euro binnen 30 dagen konden winnen of 55 euro binnen vijftig dagen. Alleen mocht deze derde groep de keuze voor een lot niet direct doorgeven: pas 27 dagen na het onderzoek werden ze gebeld en gevraagd naar hun keuze, terwijl de proefpersonen uit groep twee direct een keuze maakten.

WIST U DAT…

…apen emotioneel worden als ze een verkeerde keuze maken?

Wachten
De mensen die 27 dagen moesten wachten alvorens ze een lot mochten kiezen, kozen in 86 procent van de gevallen voor het lot waarmee ze kans maakten op een hoger bedrag (55 euro), maar waarop ze langer moesten wachten. Dat is aanzienlijk meer dan de mensen die in groep twee zaten en dus voor dezelfde keuze stonden, maar die keuze direct moesten maken: van hen koos slechts 56 procent voor de grotere beloning waar langer op gewacht moest worden. Van de mensen die direct een keuze maakten en in groep één zaten (en dus konden kiezen tussen een lot waarmee ze binnen drie dagen kans maakten op 50 euro of een lot waarmee ze in 23 dagen kans maakten op 55 euro) koos 31 procent voor het lot waarmee ze kans maakten op 55 euro.

“Wanneer mensen wachten, hechten ze een grotere waarde aan datgene waar ze op wachten en die hogere waarde maakt ze geduldiger,” legt Fishbach uit. Daardoor zijn ze ook sneller bereid om nog ietsje langer te wachten en een grotere beloning in ontvangst te nemen. Het onderzoek suggereert dat wachten met het maken van een keuze kan leiden tot betere financiële beslissingen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Bronmateriaal

"Waiting actually makes people more patient, study finds" - Chicagobooth.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Images Money (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd