Waarom zwangere vrouwen niet tegen de deurpost aanlopen

zwanger

Nieuw onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen ondanks hun groeiende buik net zo goed als niet-zwangeren in staat zijn om in te schatten of ze door een opening passen of niet. En dat hebben ze te danken aan een proces dat de onderzoekers ‘perceptual-motor recalibration‘ noemen.

Perceptual-motor recalibration is een proces dat mensen helpt om de perceptie van de ruimtelijkheid van hun omgeving aan te passen aan hun lichaamsomvang. Uit eerdere experimenten waarin onderzoekers de lichaamsomvang van mensen manipuleerden, bleek al dat dit proces een belangrijke rol speelt wanneer we ons door een omgeving bewegen. Maar nu is voor het eerst bewezen dat het proces ook een rol speelt bij daadwerkelijke groei.

De onderzoekers verzamelden elf zwangere vrouwen en confronteerden ze met verschillende deurkozijnen. De vrouwen bleken heel accuraat in te kunnen schatten in hoeverre ze door die kozijnen pasten. En die schattingen bleven accuraat, hoe sterk hun buik ook groeide. Vervolgens haalden onderzoekers er een aantal niet-zwangeren bij. Ze voorzagen deze van een pak waardoor het leek alsof ze negen maanden zwanger waren. Deze proefpersonen schatten zichzelf veel dikker in dan ze in werkelijkheid waren. Tenzij ze enige tijd kregen om aan het pak te wennen en erin te bewegen. Dan klopten hun schattingen een stuk beter.

De perceptie die zwangere vrouwen van hun omgeving hebben, past klaarblijkelijk bij hun groeiende lichaam. Waarschijnlijk gelden de resultaten ook voor mensen die dikker worden of juist veel kilo’s verliezen.

Bronmateriaal

"Life’s not a squeeze for pregnant women" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door YanivG (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd