Waarom zonnig weer zo slecht is voor de aandelenbeurzen

Het klinkt bijna een beetje zweverig, zonnestralen die invloed hebben op de aandelenkoers. Toch is het zo, blijkt uit nieuw onderzoek: als de zon schijnt, bieden beleggers hogere bedragen voor aandelen.

De onderzoekers keken naar hoe hard de zon scheen en hoe lang. Dat vergeleken ze met het gedrag van beurshandelaren en de kapitaalverhogingen van bedrijven om investeringen te financieren. Dat doen ze door een soort rechten uit te geven aan aandeelhouders waarmee die voor een veel lagere prijs dan de normale koers – met korting dus – nieuwe aandelen kunnen kopen. De prijs waarvoor die aandelen weggingen, vergeleken de onderzoekers van de University of Portsmouth met de data van weerstations. Zo konden ze achterhalen in welke periodes het weer de meeste invloed uitoefende op investeerders.

Positief door het zonnetje
De resultaten waren opmerkelijk: de investeerders deden hogere biedingen in zonnige periodes, wat dus leidde tot lagere kortingen op de aandelen. Sterker nog, een intensiteit van de zon, die slechts één standaarddeviatie hoger was dan normaal, leidde tot een afname van de biedingskorting van 2,4 procent. Een zonnige periode die een standaarddeviatie langer duurde dan gemiddeld liet de biedingskorting dalen met 3,33 procent.

“Zonnig weer brengt ons meestal in een goed humeur”, verklaart professor Jia Liu van Portsmouth. “Dat is in de meeste situaties iets positiefs, maar niet als het gaat om financiële beslissingen. Als de zon harder gaat schijnen, worden beleggers te optimistisch en minder risicoavers, wat kan leiden tot hogere biedingen op aandelen.”

Al decennia bekend
Best logisch eigenlijk: eerder onderzoek toonde al aan dat de zon invloed heeft op de emotionele staat en de stemming van mensen. Zo kan het weer effect hebben op de aanschaf van een auto, de prijzen van kunst op een veiling en de neiging om risico te nemen in een loterij.

Tientallen jaren geleden was het topeconoom Edward Saunders die als eerste een link aantoonde tussen investeringsgedrag op Wall Street en het weer. “Saunders inspireerde ons”, aldus professor Liu. “Zijn resultaten ondersteunen de hypothese dat investeerderspsychologie invloed heeft op de prijs van aandelen. En hoewel er sterk bewijs is dat dit een grote impact heeft op de algehele economie is er sindsdien maar weinig onderzoek naar gedaan.” Dus besloot Liu samen met collega’s dieper in te gaan op die negatieve invloed van zonnig weer.

Unieke gegevens
Ze hadden geluk met de data. “De China Securities Regulatory Commission (CSRC) verplicht bedrijven die aandelenrechten uitgeven gedetailleerde informatie over de biedingen bekend te maken tijdens het veilingsproces. Daardoor kregen we de unieke kans om het effect te bestuderen van een door zonnig weer veroorzaakte stemming op de beslissingen van investeerders op de aandelenmarkt.”

De onderzoekers analyseerden in totaal meer dan 28.000 biedingen van bijna 3000 investeerders tussen 2006 en 2019. Behalve dat er een duidelijke connectie was tussen de beslissingen van de investeerders en de mate van zon, bleek ook dat dit effect sterker werd als het aanbod van bedrijven complexer was of een bedrijf minder bekend was voor de beleggers.

Bewust zijn van impact
Het kan natuurlijk voor beleggers van groot nut zijn om dit te weten: ze kunnen daarvoor corrigeren of niet meedoen aan een aandelenuitgifte als ze weten dat het zonnig wordt en daardoor de prijs te hard oploopt. “We willen investeerders ervan bewust maken dat in periodes waarin het zonnig is, ze te optimistisch worden over hun investeringen. Ze zijn dan meer bereid om risico’s te nemen die niet zijn gerechtvaardigd door de waarde van de investeringen. Daar moeten ze op letten voor ze gaan bieden anders kunnen ze flinke verliezen maken”, voegt Liu toe.

Maar dat geldt niet alleen voor beleggers. “Deze studie heeft ook grote implicaties voor beleid en praktijk. De toenemende instabiliteit van het weer wereldwijd en het verband met het gedrag van investeerders, maakt dit onderwerp steeds relevanter in een financieel onderling afhankelijke wereld.”

Impact op de wereldeconomie
De onderzoeker gaat zelfs nog een stap verder: “De stabiliteit van de markten kan afhangen van ons begrip van dit fenomeen, aangezien klimaatverandering mogelijk een toenemend destabiliserende impact heeft op het beoordelingsvermogen van investeerders. Dat kan onvoorspelbare gevolgen hebben voor de wereldwijde aandelenhandel.” Je kunt je voorstellen dat als het steeds warmer en zonniger wordt, beleggers meer en meer risico gaan nemen. En dat kan de hele wereldeconomie schaden.

Bronmateriaal

"Sunshine-induced mood and SEO pricing: Evidence from detailed investor bids in SEO auctions" - Journal of Corporate Finance
Afbeelding bovenaan dit artikel: Honglouwawa / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd