Waarom zit er een bochtje in de Appalachen?

appalachen

De bijna 2500 kilometer lange Appalachen loopt in vrijwel een rechte lijn van Alabama naar Newfoundland. Op één vreemd bochtje na dan. Onderzoekers denken dat gekke bochtje nu eindelijk te kunnen verklaren.

De Appalachen met het 'vreemde' bochtje. Afbeelding: Lanma726 (via Wikimedia Commons).
De Appalachen met het ‘vreemde’ bochtje. Afbeelding: Lanma726 (via Wikimedia Commons).
Onderzoekers van de universiteit van Rochester concluderen dat de bocht veroorzaakt wordt door ondergronds vulkanisch gesteente. Onderzoeker Cindy Ebinger vertelt dat onderzoekers al lang wisten dat het vulkanisch gesteente zich hier bevond. “Wat we niet begrepen, was de omvang van de structuur of de implicaties die deze voor de totstandkoming van het gebergte had.” Nieuw onderzoek suggereert nu dat dit vulkanische gesteente de bergketen in de staten Pennsylvania en New York richting het oosten dwong.

Meer dan 300 miljoen jaar geleden kwamen de Noord-Amerikaanse en Afrikaanse continentale platen met elkaar in botsing. De Noord-Amerikaanse plaat begon zich te vouwen en omhoog te bewegen. Zo ontstond de bergketen die we tegenwoordig aanduiden als de Appalachen. Maar terwijl de Noord-Amerikaanse plaat richting het westen werd geduwd, stuitte deze op een hindernis. Het vulkanische gesteente in wat nu Pennsylvania en New York is. Het vormde een barricade die de Appalachen in een bochtje dwong.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze eerst de omvang van het vulkanische gesteente vaststelden. Het gaat om een ondergrondse structuur van zo’n 450 bij 100 kilometer groot. Zodra ze de omvang hadden vastgesteld, konden ze vervolgens achterhalen hoe dit vulkanische gesteente de Appalachen vorm had gegeven.

Bronmateriaal

"Bend in Appalachian mountain chain finally explained" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ken Thomas (cc via Wikimedia).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd