Waarom zijn vrouwelijke wolfspinnen kannibalen?

 BIOLOGIE  Waarom eten vrouwelijke wolfspinnen soms hun sekspartner op na de liefdesdaad? Wetenschappers probeerden de motivatie achter deze kannibalistische actie te ontrafelen. Het resultaat is bedroevend. Er blijkt namelijk geen enkele logische reden te zijn om een mannelijke wolfspin op te eten.

Na de seks heeft een mannelijke wolfspin een kans van 33 procent om opgegeten te worden. Statistisch gezien vrijen mannelijke wolfspinnen dus drie keer. De geluksvogels mogen vaker aan de bak; de pechvogels kiezen voor hun ontmaagding een kannibaal.

Wetenschappers van de universiteit van Miami kwamen erachter dat vrouwelijke wolfspinnen niet alles opeten van een mannelijke wolfspin. Slechts de helft slikken de vrouwen door, en dan nog niet eens de voedzaamste helft van de man. Blijkbaar is een mannelijke wolfspin niet zo lekker. Zeker in vergelijking met een krekel, die voor 70 procent wordt opgegeten en veel meer lipiden bevat. Een wolfspinvrouwtje heeft lipiden nodig om eitjes te produceren.

Biologen denken nu dat een vrouwelijke wolfspin haar sekspartner opeet als ze sterft van de honger. Oftewel: ze heeft geen andere keus. Toch is dit gek, want niet iedere maaltijd is een goede maaltijd voor een spin. Het kost een spin namelijk enorm veel energie om een prooi op te eten. Daarnaast is de kans redelijk groot dat ze gewond raakt.

Vooralsnog blijft het een raadsel waarom vrouwelijke wolfspinnen kannibalen zijn. Biologen hebben duidelijk nog wat te onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd