Waarom we beter vrouwen naar Mars kunnen sturen

Water, voedsel, zuurstof, het is op andere planeten maar behelpen wat dat betreft. Willen we toch een kolonie stichten, op Mars bijvoorbeeld, dan kunnen we beter vrouwen sturen. Die hebben minder voedingsstoffen nodig.

Eigenlijk hebben we maar twee opties als we op een andere planeet willen gaan wonen. We kunnen naar een ander zonnestelsel, maar dat is met de huidige technologie een reis van duizenden jaren. De andere optie is Mars. Mars heeft vele voordelen, waarvan de relatieve nabijheid misschien wel de belangrijkste is. Er hoeven geen tientallen generaties te overleven in een ruimteschip voor de bestemming überhaupt is bereikt. Ook moet het mensen wel lukken om een basale infrastructuur aan te leggen op de rode planeet.

Minder voedsel
Om dat zo efficiënt mogelijk te doen, zou dat team helemaal uit vrouwen moeten bestaan, concluderen Duitse onderzoekers die voor het Europese Ruimteagentschap ESA werken. Vrouwen hebben namelijk minder water, zuurstof en voedsel nodig vergeleken met mannen.

Om dat uit te rekenen, gebruikten de onderzoekers een methode die is ontwikkeld om in te schatten wat de effecten zijn van lichaamsgrootte op de vereisten om in leven te blijven voor mannelijke astronauten. Voor alle parameters bij alle lichaamsgroottes waren de schattingen voor vrouwen lager dan voor vergelijkbare mannelijke astronauten.

Het is ook eigenlijk wel logisch: als je kijkt naar de beperkte ruimte, energie, gewicht en lifesupport-systemen in een ruimteschip op een lange missie, dan is het vrouwenlichaam het efficiëntste lichaamstype.

Miljoenen dollars goedkoper
Volgens de NASA zijn de kosten om een lading spullen naar het Internationaal Ruimtestation ISS te krijgen 93.400 dollar per kilo. De onderzoekers becijferden dat voor een ruimtemissie van 1080 dagen met een crew van vier vrouwen 1695 kilo minder voedsel nodig is dan voor een volledig mannelijke crew. Een missie met vrouwen zou dus 158 miljoen dollar goedkoper zijn. Ook zou er 2,3 kubieke meter ruimte vrijkomen die voor andere zaken kan worden gebruikt. Dat is bijna 4 procent van de totale beschikbare 60 kubieke meter van het door NASA ontworpen ruimtestation Lunar Gateway dat rond de maan moet gaan draaien.

Minder zweten
Maar er is meer. De langdurige blootstelling aan een gebrek aan zwaartekracht in de ruimte is slecht voor het lichaam van astronauten. Er is sprake van bot- en spierafbraak en een verminderde aerobe en sensomotorische capaciteit. Daardoor kan de crew mogelijk belangrijke taken aan boord minder goed uitvoeren. Om de schadelijke effecten tegen te gaan moeten de astronauten zes dagen per week twee keer een half uur sporten. Daarbij verbruiken ze meer zuurstof, produceren ze meer CO2 en hitte en hebben ze meer water nodig dan als ze niet zouden sporten.

Aangezien grote lichamen daar allemaal meer van gebruiken, is er ook hier een voordeel voor vrouwen. De onderzoekers berekenden dat vrouwen 29 procent minder vocht verliezen door zweten tijdens het sporten en dus ook minder water nodig hebben om weer gehydrateerd te raken.

Weinig plek om te werken
Tenslotte is er ook nog het feit dat de werkruimte beperkt is. De astronauten aan boord van het ISS bijvoorbeeld kunnen maar net staan tijdens hun werk en werken schouder aan schouder. Ook als het hierom gaat zijn vrouwen dus in het voordeel.

En in toekomstige ruimtemissies is vaak nog minder ruimte voor de crew dan er in het verleden was. Dat maakt het nog nuttiger om voornamelijk vrouwen de ruimte in te sturen. En dan ook nog het liefst kleinere vrouwen. Maar in hoeverre daar daadwerkelijk op geselecteerd zal worden, is onduidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd