Waarom vrouwen een baby wel op kunnen eten

moeder en baby

Duw een vrouw een baby in de armen en grote kans dat ze binnen no-time een opmerking maakt tegen de baby in de trant van: ‘Ik kan je wel opvreten!’ Waarom hebben vrouwen zo sterk de neiging om baby’s – zelfs als het niet hun eigen baby’s zijn – op te schrokken? Wetenschappers zijn eruit!

Wetenschappers verzamelden twee groepen van vijftien vrouwen en scanden hun hersenen. De ene groep was drie tot zes weken eerder zelf moeder geworden. De andere groep bestond uit vrouwen die nog geen kinderen hadden. Terwijl het brein van de vrouwen nauwlettend in de gaten werd gehouden, werden de dames blootgesteld aan de geur van pasgeboren baby’s.

Beloningssysteem
“Wat we voor het eerst hebben kunnen aantonen is dat de geur van pasgeboren baby’s het beloningssysteem in het brein van moeders activeert,” vertelt onderzoeker Johannes Frasnelli. Maar hoe kan dat er nu voor zorgen dat vrouwen hun baby wel op kunnen eten? “Dit systeem wordt in het bijzonder geactiveerd als je eet terwijl je heel hongerig bent,” legt Frasnelli uit. Het fijne gevoel dat we ervaren als we onze hongerige maag vullen, ervaren moeders dus ook als ze een baby zien. Dat plezierige gevoel is in hun brein verbonden met bepaald gedrag (eten) en ook wanneer vrouwen het gevoel ervaren terwijl ze geen honger hebben, worden ze aangemoedigd om het gedrag te vertonen dat bij het gevoel hoort.

WIST U DAT…

…baby’s vreemd gedrag sneller nadoen als het een naam heeft?

Staartkern en dopamine
Wanneer we wat verder inzoomen op de onderzoeksresultaten wordt nog duidelijker waarom dat effect optreedt. De vrouwen die al moeder waren en een pasgeboren baby roken, vertoonden een grotere activiteit in het dopaminesysteem in de staartkern. De staartkern speelt een belangrijke rol wanneer we leren in welke situatie we een beloning krijgen. Dopamine speelt ondertussen een heel belangrijke rol bij het belonen van mensen. Op het moment dat moeders een pasgeboren baby ruiken, volgt een beloning (het dopaminesysteem wordt actief) en herinneren ze zich dat die beloning samenhangt met eten (dankzij de staartkern).

Zoals gezegd vertoonden alleen moeders dit effect. Onduidelijk is nog waarom alleen zij dit effect lieten zien. “Het is mogelijk dat de geboorte van een kind bepaalde hormonale veranderingen veroorzaakt die het beloningssysteem in de staartkern aanpassen, maar het is ook mogelijk dat ervaringen een rol spelen.” Ook is nog onduidelijk of behalve moeders ook vaders geneigd zijn om baby’s op te eten.

Bronmateriaal

"Why do you want to eat the baby?" - Bio-medicine.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jerry Burke (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd