Pubquizvraag: Waarom viel kerst super vroeg in Brabant in 1582?
In 1582 gaf paus Gregorius de 13e een decreet af om een nieuwe kalender in te voeren. De kalender die tot dan toe gebruikt werd was een die ingevoerd was door Julius Caesar.
Dit heeft alles met schrikkeldagen te maken. Voor veel mensen verwarrend. Maar het is heel simpel. De tijd die de aarde om de zon draait, noemen we een jaar. Ondertussen draait ie ook om zijn as en dat noemen we een dag. Waarom zou hij een heel aantal keer om zijn eigen as hebben gedraaid voordat ie rond de zon is gegaan. Dat is ook niet zo.
De Romeinen wisten dat het 365 keer en een kwart was. Dus een jaar duurt 365 dagen en een kwart dag. Na 4 jaar heb je dus 4x een kwart dag extra gehad en dat kun je dan dus om de vier jaar met één extra schrikkeldag oplossen. Maar het is niet exact 365,25 maar de lengte van een jaar is 365,2422 dagen. De Juliaanse kalender loopt daardoor 3,1 dag voor na 400 jaar. En dus in de Gregoriaanse kalender slaan we elke honderd jaar een schrikkeldag over en elke 400 jaar doen we hem toch.
Ben je er nog? Dan zit je weer goed en deze kalender loopt maar één dag fout in 3236 jaar, dus voorlopig zitten we goed. Het duurde overigens wel 345 jaar voordat iedereen het geaccepteerd had en Turkije was de laatste om het in 1927 als kalender te accepteren. In de Nederlanden van de 16e eeuw accepteerde ook niet elke provincie het meteen en omdat men al 16 eeuwen met de juliaanse kalender te veel schrikkeldagen had ingevoerd, moest men bij de overgang ineens van 14 december 1582 naar 25 december 1582 gaan in Brabant. De protestanten voelden er niks voor en lieten nog even op zich wachten. De katholieken zagen eerder het kalenderlicht en gingen sneller over.