Waarom verloor de slang zijn pootjes?

slang

Een nieuw onderzoek schept duidelijkheid en nee, het komt niet doordat slangen een leven in zee ambieerden.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh bestudeerden de schedel van een slang die 90 miljoen jaar geleden leefde: Dinilysia patagonica. Deze slang was zo’n twee meter lang en is nauw verwant aan de slangen die we vandaag de dag kennen.

Binnenoor
De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in het binnenoor van de voorouder van de moderne slang. Dit binnenoor bleek veel overeenkomsten te vertonen met het binnenoor van slangen die in holletjes leven en jagen en sterk te verschillen van het binnenoor van slangen die bovengronds of in het water leven.

In een holletje
Het suggereert ten eerste dat D. patagonica in holletjes leefde en joeg. Daarmee is dit de grootste gravende slang die we tot op heden kennen.

Maar het suggereert tevens dat de moderne slangen geen pootjes hebben, omdat hun voorouders deze kwijtraakten toen ze in holletjes gingen wonen en jagen. En dus niet – zoals eerder werd gedacht – omdat ze in zee gingen leven. “Hoe slangen hun pootjes verloren, was lang een mysterie voor wetenschappers, maar het lijkt erop dat het gebeurde toen hun voorouders gingen graven,” vertelt onderzoeker Hongyu Yi.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd