Waarom vallen er pardoes 1000 vogels uit de lucht?

De inwoners van de stad Beebe in de Verenigde Staten wisten niet wat ze overkwamen toen duizend vogels uit de lucht kwamen vallen. Een groot deel van de beestjes is dood, maar een aantal vogels overleefde de crash. Wetenschappers maken overuren om de oorzaak te achterhalen en de vogels zijn wereldnieuws. Toch komt het veel vaker voor.

Wanneer het vogels regent, heeft dat meestal te maken met het weer. De dieren worden door orkanen weggesmeten of botsen tijdens zware mist tegen elkaar aan. Maar er zijn ook andere oorzaken bekend. Afgelopen zomer regende het in Australië papegaaien. Het is een verschijnsel dat jaarlijks terugkeert en waarschijnlijk te maken heeft met het voedsel dat de dieren nuttigen.

Vis
Maar ook andere dieren kunnen plots uit de lucht komen zetten. Vissen bijvoorbeeld. Er zijn meerdere verhalen bekend waarin vissen uit het water worden gelanceerd en elders landen.

Crash
Maar hoe zit het in Arkansas? Daar zijn volgens officiële berichten ongeveer duizend vogels neergestort. Lokale media hebben het over het dubbele aantal. Experts vermoeden dat de vogels geraakt zijn door de bliksem of hagel. Vuurwerk zou ook de boosdoener kunnen zijn. De knallen en het licht zorgde er mogelijk voor dat de dieren gedesoriënteerd raakten en door stress stierven.

Een autopsie moet meer duidelijk maken. De eerste onderzoeken starten vandaag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd