Waarom sterven gezonde mensen aan H1N1?

 GEZONDHEID  Niet alleen zieke mensen sterven aan de Mexicaanse griep; ook gezonde mensen leggen plotseling het loodje. Hoe komt dit? Wetenschappers hebben autopsie uitgevoerd op 21 patiënten die de Mexicaanse griep niet overleefden. Vijf van hen waren voor de H1N1 besmetting kerngezond.

Driekwart van de patiënten kreeg Mexicaanse griep als complicatie bij ziekten als kanker en hartproblemen. De andere patiënten waren gezond voor de besmetting met de Mexicaanse griep. Zij stierven aan een acute luchtweginfectie. “De gezonde mensen die stierven aan Mexicaanse griep hadden een paar dagen voor hun dood moeite met ademen”, vertelt Dr. Thais Mauad van de universiteit van São Paulo. “Zij hadden minder last van koorts.”

“Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk medicijnen te slikken na de eerste tekenen van Mexicaanse griep,” raadt Mauad aan. “Dit verkleint de kans op een bacteriële infectie als bronchopneumonia.”

Wetenschappers hebben ook bewijs gevonden dat het immuunsysteem van sommige mensen heftiger reageert op een H1N1 infectie, waardoor de kans groter is dat longweefsel beschadigd.

Er moet nog verder onderzoek gedaan worden naar H1N1 besmetting. Wetenschappers moeten wel snel zijn, want na januari waait er misschien wel een nieuwe griepgolf over het land.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd