Rijst en mungbonen verraden waarom bewoners van Madagaskar Plateamalagasi spreken: een taal die verder enkel in een gebied zo’n 6000 kilometer verderop klinkt.
Wetenschappers groeven op achttien plaatsen op Madagaskar, naburige eilanden en de oostkust van Afrika plantenresten op. Ze waren vooral nieuwsgierig of de oudste gewassen die hier ooit groeiden afkomstig waren uit Afrika of andere delen van de wereld.
Aziatische gewassen
Uit het onderzoek blijkt dat oude Afrikaans gewassen met name op het vasteland en de eilanden het dichtst bij het vasteland te vinden waren. Op Madagaskar hadden de oudste gewassen – rijst en mungbonen – echter een Aziatische oorsprong. Datzelfde gold voor de Comoren: een eilandengroep ten noordwesten van Madagaskar. Het onderzoek wijst erop dat deze gewassen zowel op Madagaskar als op de Comoren rond de achtste en tiende eeuw geïntroduceerd werden.
Plateaumalagasi
Het bewijst dat mensen uit het zuidoosten van Azië gewassen uit hun regio naar Madagaskar brachten. En kan verklaren waarom op Madagaskar Plateaumalagasi gesproken wordt: een taal die verder enkel in het zuidoosten van Azië en in delen van de Stille Oceaan wordt gesproken: een regio die maar liefst 6000 kilometer van Madagaskar verwijderd is.
Archeologisch bewijs
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de bewoners van Madagaskar verwant zijn aan Maleisiërs, Polynesiërs en andere groepen die een taal spreken die tot de zogenoemde Austronesische talen behoort. Maar nu is er voor het eerst archeologisch bewijs gevonden dat mensen die een taal uit deze talenfamilie spreken ook daadwerkelijk Madagaskar koloniseerden.
Comoren
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Aziaten niet alleen Madagasker, maar ook de nabijgelegen Comoren koloniseerden. “Dat was een verrassing,” stelt onderzoeker Alison Crowther. “Mensen in de Comoren spreken Afrikaanse talen en hun uiterlijk suggereert niet zo sterk als dat van de bewoners van Madagaskar dat ze Aziatische voorouders hebben.”
“Er zijn heel veel dingen in de geschiedenis van Madagaskar die we nog steeds niet begrijpen,” stelt onderzoeker Nicole Boivin. “Het blijft één van onze grote enigma’s. Maar wat opwindend is, is dat we eindelijk een manier hebben gevonden om meer te weten te komen over de zeer mysterieuze Aziatische kolonisatie.”