Waarom sporten veroudering tegenhoudt

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Maar u kunt zich ook letterlijk jonger voelen door te sporten, of er zelfs jonger uitzien. Hoe dat komt? Omdat sporten het aantal stamcellen in de spieren verhoogt, waardoor deze beter herstellen en in feite ‘jonger’ worden. Voorwaarde? U moet kiezen voor een uithoudingssport, zoals joggen, zwemmen of spinning.

Mensen die weinig aan sport doen hebben een normaal verouderingsproces, omdat het aantal stamcellen – naarmate ze ouder worden – afneemt. Hierdoor vermindert ook automatisch de spiermassa en herstellen de spieren zich moeilijker.

13 weken
Wetenschappers voerden een test uit met ratten door ze in een looprad te stoppen en die twintig minuten lang in beweging te houden. Mensen die dit iedere dag doen zullen hun stamcellen met de helft doen verdubbelen. Althans, als je het dertien weken volhoudt.

Volgens de tests profiteerden de jongere ratten minder van het in beweging zijn dan de oudere ratten. Jonge ratten kregen slechts 20 tot 35 procent extra stamcellen, in tegenstelling tot de oudere ratten, die 33 tot 47 procent meer stamcellen produceerden.

Vaker vallen
Professor Dafna Benayahu, die betrokken was bij het onderzoek, beweert dat de spiermassa afneemt bij het verouderen, zodat men vatbaarder wordt voor de dagelijkse uitdagingen. “Dat verklaart waarom oudere mensen veel vaker vallen,” weet Benayahu.

Volgens de professor is er nog meer: mensen die trainen op de uithouding verbeteren ook hun zogenoemde ‘spontane locomotie’, wat betekent dat u zichzelf sneller kunt aanzetten tot beweging.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd