Waarom spenderen relaxte mensen meer geld?

Mensen die relaxt zijn, geven meer geld uit. Dat is allang bekend, maar hoe komt dat? Een psycholoog zocht het uit.

Wetenschapper Michel Tuan Pham verzamelde 670 proefpersonen. Hij stelde ze bloot aan diverse prikkels waarvan reeds bekend was dat deze de stemming van mensen beïnvloedden.

Natuur
Sommige mensen keken bijvoorbeeld naar heel rustige beelden van de natuur. Deze mensen werden daar rustig (relaxt) van. Daarna was het tijd voor het echte werk: de proefpersonen moesten aangeven hoeveel ze aan een product wilden spenderen.

WIST U DAT…

…geld ervoor kan zorgen dat het water ons in de mond loopt?

Meer uitgeven
De mensen die heel relaxt waren, gaven veel meer geld uit, zo schrijven de onderzoekers in hun paper over de kwestie. Tijdens een gesimuleerde veiling gaven mensen uit de controlegroep enkel bedragen uit die overeenkwamen met de werkelijke waarde van een product. De mensen die heel relaxt waren, betaalden gemiddeld 15 procent meer dan een product waard was. Dat gold niet alleen voor objecten, maar ook voor schoonheidsbehandelingen en ijsjes. De relaxte personen waren ook veel sneller geneigd om te bieden op risicovolle activiteiten, zoals bijvoorbeeld bungee-jumpen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat relaxte mensen zich minder zorgen maakten over de kosten of het gevaar van bijvoorbeeld bungee-jumpen. De ontspannen proefpersonen waren veel meer bezig met het plezier dat de aankoop op zou leveren. Volgens Michel Tuan Pham verklaart het onderzoek waarom relaxte mensen zo gemakkelijk veel geld uitgeven. Als we ons op ons gemak voelen, kunnen we ons veel beter richten op de positieve gevolgen die een aankoop kan hebben.

Bronmateriaal

"Why Being Relaxed Makes Us Spend Too Much Money" - Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stuartpilbrow (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd