Waarom papa even moet wachten met de navelstreng doorknippen

pasgeboren

Iets meer geduld. Dat moeten vaders hebben wanneer ze de navelstreng van hun kind doorknippen. Onderzoek toont aan dat baby’s die twee minuten langer middels de navelstreng met moeder verbonden blijven, het daarna beter doen.

Dat blijkt uit Spaans onderzoek. De wetenschappers verzamelden 64 gezonde, zwangere vrouwen. Alle vrouwen bevielen in hetzelfde ziekenhuis, hadden een normale zwangerschap en bevielen vaginaal. Bij de helft van de kindjes werd de navelstreng tien seconden na de geboorte doorgeknipt. Bij de andere helft werd twee minuten gewacht. Vervolgens keken de onderzoekers hoe de pasgeborenen het kort en in de dagen erna deden.

Uit het onderzoek blijkt dat baby’s die na de geboorte nog zo’n twee minuten middels de navelstreng met moeder verbonden waren, zich in de eerste dagen van hun leven doorgaans beter ontwikkelden. Deze pasgeborenen waren beter bestand tegen oxidatieve stress. En wanneer de pasgeborene ter wereld kwam nadat de bevalling was ingeleid, bleek het later doorknippen van de navelstreng ook positieve gevolgen te hebben: de baby’s vertoonden dan minder ontstekingseffecten.

Het afklemmen en afknippen van de navelstreng is de chirurgische ingreep die het meest wordt uitgevoerd en mensen doen het al eeuwen. Maar er is veel onduidelijkheid over het ideale moment waarop de navelstreng doorgeknipt moet worden. Dit onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd