Waarom mannen zelden vreemdgaan met de vrouw van hun beste vriend

  kus

  De natuur helpt mannen een handje om hun vriendschappen in stand te houden. Dat suggereert een nieuw onderzoek: het testosteronniveau van volwassen mannen daalt wanneer ze de vrouw van hun beste vriend tegen het lijf lopen en verkleint zo de kans dat ze met deze dame het bed in duiken.

  Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Missouri in het blad Human Nature. “Normaal gesproken stijgt het testosteronniveau van mannen wanneer ze contact hebben met een potentiële sekspartner of de partner van een vijand,” legt onderzoeker Mark Flinn uit. “Onze resultaten suggereren dat het brein van mannen geëvolueerd is om een stabiele vriendschap te koesteren.”

  Allianties
  Het onderzoek kan een hoop verklaren. Van nature zijn mannen namelijk geneigd om de competitie met elkaar aan te gaan. Tegelijkertijd zien we dat mannen ook prima in staat zijn om met elkaar samen te werken. “Onze resultaten omtrent het testosteronniveau laten zien hoe mensen geëvolueerd zijn om allianties te vormen.”

  WIST U DAT…

  …vreemdgaande gelada-apen er alles aan doen om niet betrapt te worden?

  Evolutie
  Maar hoe hebben mannen die eigenschap in het verleden precies ontwikkeld? Mannen die hun vrienden voortdurend bedrogen, brachten zo hun hele gemeenschap in gevaar, zo legt Flinn uit. Een gemeenschap waarin mannen elkaar niet vertrouwen, is namelijk kwetsbaar. Zeker als deze door andere groepen wordt aangevallen. Voor mannen moet het in het verleden dan ook belangrijk zijn geweest om als betrouwbaar te worden gezien. De baten van nageslacht op de wereld zetten met de vrouw van een vriend wogen dan ook niet op tegen de kosten van een onbetrouwbare reputatie.

  Flinn hoopt dat de resultaten van zijn studie gebruikt kunnen worden om wereldproblemen van vandaag de dag op te lossen. “Door gebruik te maken van ons begrip van de menselijke aard, kunnen we zoeken naar manieren om wereldwijde problemen op te lossen. Dezelfde fysiologische mechanismen die families in dorpen in staat stelt om naast elkaar te leven en samen te werken, kunnen groepen als de NAVO en de VN in staat stellen om hun inspanningen op elkaar af te stemmen en problemen samen op te lossen. Hoe meer we de aarde als één gemeenschap zien, hoe beter we in staat zijn om gezamenlijke bedreigingen – zoals klimaatverandering – op te lossen.”

  Bronmateriaal

  "Men May Have Natural Aversion to Adultery with Friends’ Wives, Says MU Researcher" - Missouri.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Makena Zayle Gadient (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd