Waarom leven sommige rocksterren nog?

Ozzy Osbourne, David Bowie en Keith Richards zijn muzikale legendes, maar gebruiken ook al jarenlang teveel drugs of drinken teveel alcohol. Hoe blijven deze rocksterren in leven? Het antwoord is te vinden door de bouwstenen van deze helden te bestuderen. Oftewel, door middel van genoom-sequencing.

Genoom-sequencing kost ongeveer 40.000 dollar en duurt drie maanden. Tijdens dit intensieve proces worden de drie miljard chemische bouwstenen van DNA in kaart gebracht. Deze bouwstenen vormen 23 verschillende paren chromosomen. De eerste volledige genoom-sequencing begon in 1990 en werd pas dertien jaar later voltooid.

Het is mogelijk dat een rockster als Ozzy Osbourne ‘iets’ in zijn DNA heeft zitten, waardoor hij langer leeft dan andere muzikale legendes als Janis Joplin en Jimi Hendrix. Maar wat zijn deze goede genen? Of is het een kwestie van geluk?

Osbourne denkt zelf dat hij goede genen heeft en plaatst iedere zondag een gezondheidscolumn in de Engelse Sunday Times. Zijn adviezen zijn nogal bizar. Hoe zorgt u ervoor dat uw kind niet gaat roken? “Gooi sigarettenas in de cornflakes”, aldus Osbourne.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd